Vi har hatt noen flotte dager på hytta på Vegglifjell i høstferien. Med solskinn, glassklar høstluft, oransje og gule høstfarger, rødmende myrer og rødmusset lyng.

Da jeg traff kjærestekokken, var jeg ikke spesielt fjellvant, og hadde vel aldri laget mat utendørs med primus. Mine turer i skog og mark hadde vært begrenset til matpakke, eller en vaffel på en fjellstue eller kafé i marka. Så det å få være med Brimi nummer to på tur, var helt klart uvant, men også veldig spennende. Denne gang har jeg til og med laget mat på primus, nesten helt selv.

Mat tilberedt og servert utendørs, etter å ha brukt kroppen og opparbeidet en sultfølelse, er en herlig opplevelse. Maten smaker virkelig utendørs. Og rettene trenger ikke å være så avanserte. Litt planlegging og forberedelser gjør susen. Også er det viktig å ha riktig utstyr i sekken, noe som kjærestekokken og fjellmannen min har full kontroll på.

Tips til turmat: 

Kok noen egg, og ha med i sekken, sammen med litt flatbrød, spekemat, røykelaks o.l – dette er helt topp mat på tur. Masse sunne proteiner.

På primusen kan dere tilberede alt mulig: noen lammeburgere med litt chips, ta med evt. rester fra middagen – poteter, kjøtt, grønnsaker, og vipps så har dere en pytt i panne. Litt kaldt kjøtt som blir til overs fra en steik, filet eller lignende, smaker herlig på flatbrød med litt ripsgele og tyttebær – f.eks. roastbeef av elg, reinsdyrfilet o.l. Finnbiff er god turmat; alt dere trenger er finnbiff, smør til steking, salt og pepper og litt matfløte. Egg kan fint stekes i panna over primusen. Grillpølser på bål er alltid godt.

Også går det an å ha en øl i sekken, termos med tevann, og kanskje en liten Jæger.

Utstyrsliste: Primus, kniv, stekepanne, stekespade, Tallerkner – gjerne i tre, smør, salt, pepper, sitteunderlag, fyrstikker, papir, plastposer. Evt. vedkubber, hvis dere skal tenne bål. Grillpinner er også kjekt å ha.

Her kommer et lite bilde-resyme fra våre turer i fjellet i høstferien.

Tur til Svartløkfjell

Tur til Sunntjønn

Tur til toppen av Svartli

Turer i skog og mark, opp på en fjelltopp, ned i en dal, ved en elv, til et tjern – det er naturmedisin i ren form – og det er uten tvil bra for parforholdet. Tid til hverandre, tilstedeværelse, sansing og frisk luft. Meditasjon.