I dag skal vi ta jula litt på forskudd, og lage en tynnribbe med hvitløk, sånn som svogeren min lager den. Selv har jeg alltid stekt ribbe på mormors måte, men er alltid åpen for å prøve noe nytt. Tilbehøret blir rødkål og bakte epler…mmm… Kjærestekokken hadde lyst på ribbe, og søstra mi er allerede igang med juleforberedelsene, så hvorfor ikke? Og vi har prøvd ribbe både til påske og på sommeren på grillen, så ribbe er definitivt ikke bare julemat. Håper det smaker!

Dette trenger dere:

1 ribbestykke – tynnribbe (3-5 kg)

1 liter vann

10 fedd hvitløk

salt og pepper

Slik gjør dere:

Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager. Du finner også ribbestykker i butikken som er ferdig salta og pepra. Dersom det ikke allerede er laget ruter i svoren, lag de med kniv, barberblad eller tapetkniv.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Hell vannet i en ildfast form, eller stekeplate (dyp). Ha gjerne en tallerken, litt folie eller no under midten av ribbestykket, så det blir jevnt stekt, og du får sprø svor. Legg i hvitløkene, hele og uskrelte. Legg i ribbestykke med svoren ned i én time. Ta ut ribben etter én time. Snu stykket slik at svoren nå er vendt opp.

Ha ribbestykket inn i ovnen én time til. Hell over kraft, så den ikke blir tørr, og etterfyll med vann, hvis det damper bort. Skru opp temperaturen og bruk gjerne grillelementet mot slutten, for å få sprø svor (ca 230 grader). Pass på så den ikke svir seg. Og følg med, sitt gjerne foran stekeovnen og sjekk hele tiden. Ta ut ribba, og la den hvile min. 15 minutter, før du skjærer den i fine skiver/biter. Den kan fint varmes opp igjen, eller spises kald.

Bruk gjerne stekesjyen og lag saus. Den kan enkelt jevnes med litt maisennamel, og hvis du tilsetter litt sukkerkolør, blir den i tillegg en brun saus. Server med poteter, rødkål, kokte epler, sennep og annet du liker.

Nå kommer vinteren, nå kommer den kalde, fine tida…

Foto: Svein Raste