Til jul hører ribbe med på menyen i vår familie. Og jeg har i alle år laget ribbe på min mormor og mammas vis. Denne ribba blir dampa under folie med svoren opp, og så stekt videre etterpå. Ribba blir alltid vellykka, høy, mør, og den får sprø svor ved å øke temperaturen litt mot slutten. Så jeg sverger til denne metoden, og lar alle andre gjøre det på sin måte – enkelt og greit. Så hvis dere er usikre på ribbesteking, prøv denne oppskriften og ikke styr mer enn nødvendig. Det blir jul uansett, og ribba blir super. Og hver gang jeg steker ribbe, tenker jeg på mormor, og på denne måten blir matlaging nostalgisk og fin – tenk på hvordan oppskrifter blir videreført fra generasjon til generasjon – det er fantastisk.

Dette trenger dere:

Et stykke tynnribbe etter antall personer.

salt og pepper

Slik gjør dere:

Skjær ruter i svoren med en tapetkniv, hvis ribba ikke er ferdig ruta. Gni ribba inn med salt og pepper på begge sider, og la den hvile i kjøleskap min. 2 dager pakket inn i folie. Dere kan også kjøpe ferdig krydra ribbe, så trenger dere ikke vente.

Ta ut ribba i god tid før steking, og la den bli romtemperert. Sett stekeovnen på 230 grader. Legg ribba på en tallerken i langpanna, slik at den buer litt (sånn at fettet renner av, og svoren blir sprø). Legg ribba med svoern opp, ha 3 dl vann i langpanna og dekk til med folie.

 Damp ribba under folien i ca. 45 minutter.

Fjern folien og senk temperaturen til 180 grader. Og stek ribba på denne temperaturen i ca. 1 1/2 time, se at den begynner å løsne fra beina, da er den ferdig.

For å få ekstra sprø svor, kan dere øke temperaturen til 250 grader mot slutten, og la den stå, gjerne under grillelementet i noen minutter. Pass på hele tida, så svoren ikke blir brent.

La ribba hvile i ca. 15 minutter, før den skjæres i fine biter. Ribba kan godt stekes dagen før julaften, og varmes opp igjen når den skal spises.

God jul og vel bekomme!

Foto: Svein Raste