Påsken er her igjen, og dette er faktisk vår femte påske sammen. Årene går, men når man har det fint sammen, går tida fort og minnene blir flere og flere. De senere åra, har vi stekt ribbe til påske, og invitert venner på mat. Denne gangen gjør vi en vri, med honning og hvitløk… mmm… Bare å glede seg til mat. Stek ribba i ovnen, og grill den gjerne litt før servering. Plommekompott ala kjærestekokken smaker himmelsk til ribba. Påskefjellet viser seg fra sin beste side i år, med masse snø og fine soldager. Våren kommer snart, og det er godt å kjenne varmen fra sola. Men plutselig kommer det et snøfall, og kong vinter slipper ikke helt taket ennå. Da er det godt med en innedag, fyr i peisen, ribbe i ovnen og varm sjokolade med krem. Nyt fine påskedager sammen.

Dette trenger dere:

1 stykke tynnribbe

6 fedd hvitløk

2 ss honning

salt og pepper

1 1/2 dl eplejuice

1 1/2 dl vann

Slik gjør dere:

Salt og pepre ribba 2 dager før steking, og la den stå kaldt. La den få romtemperatur før steking, sett ovnen på 230 grader, og damp ribba under folie i ca. 45 minutter med svoren opp. Ta av folien, senk temperaturen til 160 rader, smelt honning og ha over svoren. Stek videre i ca. 1 1/2 time, fres opp varmen mot slutten, for sprø svor. Men obs. honningen kan gjøre det vanskelig å få sprø svor, så den kan droppes hvis sprø svor er viktigere enn smaken. Server med surkål, pølser, potet og annet tilbehør.

Plommekompott:

6-8 røde plommer

2 ts honning

1 ts balsamicoedikk

2 dl vann/eplemost

Kok plommene i vann/eplejuice til de er møre og alt blir en kompott, tilsett honning, balsamico og smak til slik du vil ha det. Avkjøl og server ved siden av ribba. Passer perfekt til svinekjøtt.

 

Da er det bare å invitere gode venner på mat, ta noen glass vin ute i solveggen, mens ribba varmes opp i stekeovnen – vi spiste inne i år, for kulda kom krypende igjen, og da var det godt  nyte måltidet innendørs med fyr på peisen. Ribba falt i smak, selv med en liten vri, men som Widar sier – du tuller ikke med tradisjoner – men han likte smaken av honning og hvitløk, og Siv elska plommekompott.

Foto: Svein Raste