Reinsdyr og rype, er fantastisk mat. Dette magre kjøttet med viltsmak, blir aldri feil. Et slikt måltid passer godt nå som påsken snart er her, like mye som det smaker godt om høsten. Råvaren må behandles med varsomhet og stekes forsiktig. På rypa bruker vi lår og bryst, men også skroget. Når dere har skjært ut bryst, koker dere kraft på skroget, så blir det en nydelig saus, som tilbehør. Kraft er sunt, og når vi har kraftbein tilgjengelig, er det bare å koke og glede seg over både sunnhet og fantastisk god smak.

Dette trenger dere (2 personer):

2 skiver rein mørbrad

1 rype hel

2 sjalottløk

1/2 reinsdyrkraft

smør/olje

jegerblanding grønnsaker

1 dl portvin

8 einebær (knuses)

 2 ts ripsgele

2 ts maisenna mel

evt. fløte til å jevne sausen

timian, rosmarin

Salt og pepper

Slik gjør dere:

Skjær ut brystfiletene på rypa, sånn at de henger fast i låret. Ha skroget over i en kjele, og dekk med vann, tilsett 1/2 dl reinkraft. Finhakk sjalottløk og ha i kraften, samt salt og pepper. Kok i ca. 1 time. Sil av krafta og kast rypeskroget. La kraften redusere og småkoke til den blir mer konsentrert. Smak til med salt, pepper, einebær, timian, ripsgele. Jevn sausen med litt maisenna rørt ut i litt vann.

Ta ut kjøttet i god tid før steking, og la det bli romtemperert. Krydre reinsdyrkjøttet med knust einebær, salt og pepper, og krydre rypa med salt og pepper. Stek i smør/olje noen minutter på hver side på middels varme, til kjøttet får en fin bruning. Stek videre i ildfast form i stekeovnen på 200 grader i ca.8-10 minutter. La kjøttet hvile i 10 minutter, før det skjæres opp. Kok ut stekepanna med ca. 1 dl portvin, og ha over i sausen, ha også over stekesjy fra kjøttet i sausen til slutt. Sausen kan også jevnes med litt fløte, og kan også smakes til med litt brunost, hvis det er ønskelig.

Lag stekte potetskiver – sett inn i ovnen før du steker kjøttet (tar 30 min), slik at det blir ferdig samtidig. Skjær poteter i fine skiver, ha i ildfast form med olje. Krydre med salt, timian og rosmarin, og stek på 200 grader.

Kok grønnsaker og server kjøttet på tallerken med tilbehør. Nytes med en god fransk rødvin.

Vel bekomme!

Det er snart påske, på tide å planlegge påskematen.

Foto: Svein Raste