Fullwidth – 2 Column
19/06/2015
Andebryst er en sikker vinner!!!
Elisabeth and, saus hovedrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Her har vi bilde av en lykkelig mann som spiser andebryst sammen med kjæresten sin for første gang. Bilde er fra høsten 2012, da vi ble kjærester. Svein sjarmerte meg med sin kokekunst og litt annet også da…Latteren hans for eksempel og smilet. Andebryst smaker nydelig, det er mørt og søtlig i smaken. Og med det rette tilbehøret, er det bare å glede seg over gakk-gakkene. Sammen med epler og svisker og rosenkål, balanseres smakene, og toppet med appelsinsaus, er det bare å nyte, søtt, surt, litt bittert og salt. Altså alle smaker som skal med i et måltid, tilberedt av en Chef. Det er et privilegie faktisk å få lage mat sammen med en kokk, for han vet jo hvordan det skal gjøres, hvordan en rett skal settes sammen, for at alle smakene skal være tilstede. Det utgjør den lille forskjellen, og opphøyer maten fra ordinær til en høyere klasse. Og det tilfredsstiller smaksløkene våre, uten tvil. Og som jeg har sagt før, et godt og balansert måltid, gir en ekstra piff til kjærlighetslivet!
Dette trenger dere til 2 personer:
2 andebryst (250 g)
salt og pepper
svisker
epler
rosenkål
poteter
olivenolje
Appelsinsaus:
2 dl appelsinjuice/presset appelsin
2 dl hønsekraft
litt frisk timian
1 stor sjalottløk
2 ss sukker
2 ss olje
Slik gjør dere:
La andebrystene ligge framme en time før steking. Lag rutemønster på svorsiden/fettsiden med en skarp kniv og krydre med salt og pepper på begge sider. Stek brystene i stekepanne på middels varme i 6-7 minutter, snu dem og brun lett på den andre siden. Legg andebrystene i en ildfast form med svoren opp, og stek videre i ovnen på 160 grader til de har en kjernetemperatur på cirka 60 grader (10-15 minutter – bruk steketermometer). La kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres opp i skiver. Bruk sjyen i appelsinsausen. Begynn med sausen når du har satt inn potetene – amadinepoteter i skiver som råstekes i ovnen med olivenolje og timian smaker godt til. Kutt sjalottløk i små biter og fres i olivenolje til den er blank. Legg løken til side og skyll kjelen. Hell appelsinjuice og sukker i kjelen og varm opp til sukkeret er oppløst. Tilsett hønsekraft, løk og frisk timian. La det redusere på svak varme, jevn så sausen med litt maisenna utrørt i vann og la det koke et par minutter før en smaker til med salt og pepper. Ha i kraften fra stekingen av andebrystene. Lun svisker og epler skåret i grove biter sammen i en kjele og kok rosenkål. Server kjøttet på en seng av grønnsaker og epler, omkranset av appelsinsausen…
Vintips: En god Rôhnevin eller Cateauneuf-Du-pape passer godt til and, grunnen til dette er at anden er fet, og da smaker det best med en vin med en del bitterhet eller et krydderpreg og kan rense bort fettet. Samtidig har and en fin og fyldig smak, som man må ta vare på, så vinen må ikke være for tung eller røff i smaken heller.
God helg fra oss!!!
Cheffen sjøl!!!
12/06/2015
Frokost til kjæresten
Elisabeth egg, frokost Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Helga står for døra, og jeg lurer på hva jeg skal publisere denne gangen??? Kjæresten min, Svein, er på fjellet, og jeg skal reise bort, siste helg i yogautdanningen jeg tar går av stabelen. Så det blir dessverre ikke kjærestemat i helgen…men innimellom er det godt å savne hverandre, for gjensynsgleden blir desto større. Men vi har jo alltids noen oppskrifter og bilder på lur 😉 Det er bare det at det eneste som var klart nå, var innlegget om posjerte egg. Og egg er jo i høyeste grad kjærestemat, alle har vi jo hørt at egg er bra for potensen, og at det skal øke sexlysten. Men når det gjelder å ta bilder av maten, så må jeg si at han jeg er sammen med, stiller i en klasse for seg,,,og jeg er vanligvis ikke av den sjenerte typen! Men han om det,,, han leker seg med foto og glemmer seg bort, går inn i nået, og lar fantasien få fritt utløp. OG da ender det slik som dette,,,jeg sier ikke mer! Kreativiteten er det ikke noe å utsette på i hvert fall! Men oppskriften – den skal dere få 🙂
Posjerte egg:
1 liter vann i et lavt kokekar
litt salt
2 ss eddik
egg
Smør inn en øse med litt olje, knekk ett egg oppi øsa, hell forsiktig innholdet over i lett kokende vann, form eggehviten med en skje rundt plommen, etter hvert som det stivner, la eggene trekke til hviten er fast i ca. 4min. Ta de forsiktig opp med en hullsleiv/flat øse og la vannet renne av. Serveres med røkelaks, rogn og toast.
Vel bekomme!!! Ps! Tenk deg om før du serverer dette til kjæresten til frokosten (i sengen) – det kommer an på hva du vil oppnå med gesten…Men for sikkerhetsskyld, sånn at dere skjønner HELE bildet med makingfoodandlove – altså kjærestemat sitt konsept, så avslutter jeg med et visdomsord fra Thich Nath Hanh:
Sexual desire is not love. Sexual Activity without love is called empty sex. If you satisfy Your body but don’t satisfy Your heart and Your mind, are you satisfied?
Do you feel Whole and Connected? When Your body, heart, and mind are satisfied, sexual intimacy connects you more deeply With yourself and Your partner.
Foto: Svein Raste
GOD HELG fra oss i kjærestemat!!!
10/06/2015
Litt mer om vin :)
Elisabeth vin Vintips 2 Comments
Å lukte er undervurdert. Hvor ofte bruker dere luktesansen? Luktesansen er en svært personlig opplevelse, den knyttes sammen med minner og kan være både mystisk og spennende. Og luktesansen får oss til å komme i kontakt med følelsene våre, så i kjærlighetslivet er den en viktig faktor. Å lukte gjør deg dessuten tilstede her og nå. Lukk øynene og lukt, pust og kjenn hva som skjer med deg! Å lukte på vin, er vel så interessant som å smake på den, og vi har alle vår personlige oppfattelse av hva en vin lukter. Så hvordan lukter man på en vin? Jo, snurr først på glasset, så duftene får spredd seg, hold glasset på skrå og stikk nesen nedi. Lukt så forsiktig på innholdet, hvis du drar inn for mye, lukter det bare sterkt, alkohol. Så lukt med andakt og følelse. Vend hodet vekk og la eventuelt nesen lukte på håndryggen, for å nøytralisere lukten du akkurat har kjent, og gjenta prosedyren. Hva lukter du? Stol på din egen luktesans! En vin kan lukte de utroligste ting! Kål for eksempel, jernbanesviller, vanilje, sjokolade, kirsebær, stikkelsbær, jord, eik, forskjellige frukter (hva med melon?) kanel og andre krydder, parfyme, ja, det er nesten ikke grenser. Men viktigst av alt, bruk denne stunden hvor du lukter deg fram til hva du kjenner, opplev at minnene strømmer på, le og utforsk sammen med kjæresten din, og se hva denne aktiviteten kan gjøre for dere. Kanskje har dere funnet en ny interesse? I hvert fall et nytt samtaleemne. Så bruk tid til å også lukte når dere åpner en flaske vin og skal kose dere sammen – det gjør opplevelsen så mye mer komplett, og åpner opp for nye impulser. Og et parforhold trenger alltid nettopp det – nytt påfyll. Så hvorfor ikke bidra via vinens utrolige verden, en verden full av overraskelser og aha-opplevelser! Hvor mye lukter en vin? Dette kan fortelle noe om alderen, en ung vin lukter ofte mindre intenst. Hvor mange ulike dufter kan du gjenkjenne? Det kan si noe om kompleksiteten i vinen. Hvordan vinen lukter, trenger ikke ha noe med hvor høy kvalitet den har, eller hvor lenge den har vært lagret. En Chablis for eksempel, lukter vanligvis ikke så mye. For å trene opp luktesansen til å gjenkjenne ulike dufter i vinene, må man bruke luktesansen i det daglige, ikke minst når man lager mat, for mye av luktene i vinen kommer fra maten. Så bruk denne undervurderte sansen vår, og utforsk luktenes verden, gjennom vin, mat og det livet ellers har å tilby!
05/06/2015
Gratinert hummer er kjærestemat :)
Elisabeth skalldyr hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Helgen står for døren, og det er tid for å lage litt ekstra kos. Enten dere er kjærester, eller er sammen med familie og venner. Hummer er en lekkerbisk. Disse skalldyra, er kjent for å være eksklusive, og mange tenker kanskje at dette har vi ikke råd til å unne oss,,,men hummer kommer i mange prisklasser! De to turtelduene på bildet, var frossen hummer, antakelig oppdrett fra utlandet, men smaken var absolutt prima! Og prisen – tro det eller ei – to for 99! Ellers får man kjøpt hummer i de fleste butikker nå, fersk vakuumpakket hummer, eller selvsagt levende hummer hos fiskeforhandler, den er nok i ypperste klasse. Råvaren er uansett smakfull og lekker, og igjen gir den mulighet for et trivelig og romantisk måltid 🙂
Hummeren kan spises kald. Hvis den ikke er kokt på forhånd, må du avlive den ved å ha den i kokende vann. Og for all del, sørg for at vannet er KOKENDE, så den ikke lider…Den ferdig kokte hummeren kan enten spises kald, brukes i hummersuppe, eller gratineres, så den får en liten lunk.
Foto: Svein Raste
Før den tilberedes og spises, må den deles og renses. Bruk en skarp kniv og del den i to fra undersiden, der er den mykest. Så snur du den og deler hodet i to. Ta vekk paven (magesekken) foran ved hodet (den ligger som en pose, helt fremme i hodebryststykket) og tarmen som ligger langs ryggen som en mørkfarget tråd. Fjern også gjellene som ligger som ”grå fingre”, resten av hummeren er spiselig. Klørne kan du «knekke» med en hummer-knekker, eller banke hull på med baksiden av kniven, eller noe hardt. Det er fint å ha skalldyrbestikk å spise med, for å komme til i kriker og kroker, der hvor godsakene gjemmer seg. Restene av skroget kan brukes til å koke hummersuppe, den kommer vi tilbake til.
Dette trenger dere til to personer:
To kokte hummer
Sjalottløk
hvitløk
smør/melange
olivenolje
Chili
Tabasco
soyasaus
sitron/lime
salt
Slik gjør dere:
Rens og klargjør hummerne som forklart. Lag et kryddersmør av ingrediensene. Finhakk sjalottløk og chili, ha i presset sitron og bland inn i mykt smør/melange, som har stått ute en stund, og tilsett litt olje. Hvitløken presser du med kniven og litt salt, da blir den myk og kremaktig. Smak til med Tabasco og soyasaus. Ha kryddersmøret over hummeren langs kjøttet i halen, og lunk den forsiktig noen minutter i ovnen (ca. 200 grader), eller på grillen. Server med salat, avocado, mango, majones, sitron, loff og det som måtte falle i smak. Evt. litt ferske reker ved siden av smaker fortreffelig, og gjør det til et helt skalldyr-måltid.
Kokken sjøl!!!
God helg og husk å nyte maten og hverandre i kjærlighetens tegn!!!
«Learn to nourish yourself and the other person With joy. Are you able to make the other person smile? Are you able to increase her confidence and enthusiasm?
If you’re not able to do these small Things for her, how can you say you love her? Sometimes a kind Word is enough to help someone blossom like a flower.»
Thich Nhat Hanh – how to love <3
29/05/2015
Bruk grillen selv om det regner!
Elisabeth grillmat, svinekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Og mens vi venter på sommeren, hvorfor ikke grille ute og spise inne mens regnet øser ned? Dere følgere skrev tidligere at dere ønsket oppskrifter til grilling. Og grilling er mer inn enn noensinne virker det som. På tv har vi programmer som Norges grillmester og butikkene bugner av grillmat på denne tiden av året. Vi synes grilling er enkelt og resultatet blir smakfullt og godt. Mulighetene er utallige, og grilling gir rom for bruk av mye deilige grønnsaker – både som tilbehør og i hovedretten.
Eldstemann i huset kom hjem med særdeles hyggelige resultater på standpunktkarakterene sine, etter 3 år på ungdomsskolen, så da var det ekstra stas og gjøre stas på han, på en helt vanlig torsdag. Svein hadde handlet en hel svin indrefilet, han hadde noen scampi i fryseren, og jeg hadde kjøleskapet fullt av friske grønnsaker. Jeg handler gjerne grønnsaker og frukt i en tyrkisk matbutikk i Drammen. Her har de et rikt utvalg, god kvalitet og utrolig hyggelige priser. Så med dette som utgangspunkt, samt en litt «juksesaus» fra uncle Bens (Karrivariant), ble det grillspyd til middag. Eller dere kan lage en karrisaus fra bunnen av, som vi også foreslår i oppskriften.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
Svin indrefilet
scampi (rå)
paprika
tyrkisk squash/vanlig squash
fersk ananas
chili
hvitløk
olivenolje
sitron
salt og pepper
kokt ris
isbergsalat
paprika
Cherrytomater
grillpinner
karrisaus: epler, løk, melange, hønsebuljong, maisennamel, evt. ananaskraft.
Foto: Svein Raste
Slik gjør dere:
Skjær kjøttet opp i passe firkanter ha på pepper, mariner scampi i olje, hakket hvitløk og chili. Del grønnsaker og ananas opp i fine biter. Tre kjøtt, paprika, squash og ananas på spiddene, pensle med en blanding av olje, presset sitron, salt, pepper. Grill spiddene, snu de underveis, la spiddene hvile i folie ca. 5 minutter før servering. Stek da scampi raskt i stekepanna, 2-3 minutter, på begge sider. Lag en enkel salat, og varm karrisausen eller lag en fra bunnen – finhakk løk, del eplet i biter, smelt melange, la løk og epler bli mykt i fettet, ha i karri og buljong (enten kraft fra høne/kylling eller hønsebuljongterning og vann). Jevn sausen med maisennamel og smak til med salt/pepper og evt. litt ananaskraft. Server på en seng av ris, og nyt et spicy, smakfullt måltid.
Og mens dere tilbereder denne maten, med kjærlighet, med tilstedeværelse, med tanke på hvor den kommer fra, på hvordan grønnsakene har vokst i jorda, med solas energi og bondens omsorg, så prøv å la det sive inn en takknemmelighet, for måltidet vi kan nyte, og send en takk til alle de som har sørget for råvarene, en takk til dine kjære som har laget maten sammen med deg, og ta dere tid til å se hverandre ved matbordet, spis sakte og kjenn at dere blir passe mette. Pust ned i magen før dere begynner å spise, og kjenn forskjellen. Skru av tv-en og la måltidet bli en meditasjon.
Vi ønsker dere en fredelig og tilstedeværende fredag og helg!!! <3 <3 <3
22/05/2015
Oksefillet med fiken og grønnsaker
Elisabeth fiken, oksekjøtt hovedrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Sitter her fredag ettermiddag og skriver blogginnlegget for helgen. Kjæresten min, Svein, er dessverre på hytta, mens jeg er hjemme med barna mine. Savner han og kjærestematkosen vår. Men forrige helg var vi sammen og kokkelerte. Så mens jeg synes litt synd på meg selv, mimrer jeg tilbake til helgen som var og deler med dere en god matopplevelse med han jeg er glad i.
Tidligere har vi lovet å lage indrefilet med fiken, oppskriften var riktignok oksefillet fylt med fiken, men fikenene havnet ved siden av isteden, godt fulgt av andre smakfulle grønnsaker. Men smaken av fiken er den samme, og jeg lover, det er himmelsk ved siden av kjøtt! Når fiken blir oppvarmet, blir den kremaktig og kan smørers utover kjøttet, nam, nam. Fiken er som nevnt tidligere et afrodisiakum, og absolutt kjærestemat. En åpnet fiken får fantasien til å vandre.
Foto: Svein Raste
Men tilbake til kjøttet da dere,,,blir helt avsporet jeg,,,la kjøttet ligge framme da, IKKE stek det når det kommer rett fra kjøleskapet! Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun kjøttet og stek det ferdig i ovnen på ca. 180 grader til det har en kjernetemperatur på ca. 62 grader, bruk steketermometer. Så må det HVILE før det skjæres opp i fine stykker. Vi brukte hel indrefilet.
Dette trenger dere:
Oksefillet 4-500 gram
4 fiken
Brokkoli
1 pose sukkererter
Cherrytomater
10 små sjalottløk
4 Amadinepoteter
havsalt
pepper
rødvin
balsamicoeddik
sukker
Så var det grønnsakene da,,,,disse sprøe, herlige lekkerbiskene, som har så flotte farger og er fulle av smak! Brokkoli og sukkererter blansjeres raskt i kokende vann, avkjøles, for å stanse kokeprosessen (da beholder de den fine grønne fargen). Små sjalottløk brunes i melange/olje, strø litt sukker over for å få den fine glansede overflaten til slutt. Fiken deles i to. Så legges alle grønnsakene, inkludert Cherrytomater i en ildfast form og bakes i ovnen, sammen med kjøttet ca. 15 minutter. Potetene er kokte amadinepoteter, som surres lett i olje og kvernet havsalt før de serveres. Også var det sausen: bruk stekesjyen, tilsett litt rødvin og kok det inn, evt. bruk litt balsamicoeddik, og vips, så har du en rødvinssjy, som smaker fortreffelig til kjøttet. Dander og server med en god rødvin til, Svein hadde valgt en vin fra Georgia (Mukuzani 2013). Det er visstnok et land med lange tradisjoner for vinproduksjon. Vinen var kraftig og dyprød, med smak av mørke frukter og rosiner. Mmmm, jeg lengter tilbake til en herlig stund med min kjære,,,å sitte overfor han ved bordet og ha god tid, nyte hver matbit, og de balanserte smakene, mens jeg innimellom tar en slurk av rødvinen, lar den flyte i munnen, kjenner hvordan den myke væsken fordeles og smaker ulikt rundt på tungen, at vinen snerper lett mot slutten og har en behagelig ettersmak…og å kunne sende flørtende blikk i retning av mannen min, som kanskje får han til å lure på hva jeg har i tankene? Så til alle dere kjærestepar der ute, som ikke kan være sammen akkurat nå,,,husk alltid de fine stundene dere deler, tenk på alt det fine dere har opplevd sammen, og gled dere til neste gang dere sees. Det ligger lykke i å savne en man er glad i – bare man velger å se det slik. Eller som en klok person sa: If you know where to look, you may find happiness. GOD HELG!!!
Foto: Svein Raste
.
16/05/2015
Kald potetsalat til spekematen 17.mai
Elisabeth asparges, poteter Oppskrifter, Tilbehør 0 Comments
Foto: Svein Raste
På 17.mai er vi invitert bort til min søster og hennes familie. For en del år tilbake fikk jeg oppskriften på denne potetsalaten fra søsteren min. Den falt i smak, så jeg har laget den flere ganger, og i år har vi fått i oppgave å ha med potetsalat og litt spekemat til et felles koldtbord. Denne potetsalaten passer perfekt til spekemat eller grillmat. Den er helt uten majones eller rømme, så den er ideell for allergikere. Det å være kjærester innebærer å tilbringe tid sammen, men også å være sammen med familie og venner. Det sosiale bringer balanse inn i forholdet, for uten påfyll og krydder utenfra, vil samlivet fort gå tomt. Det vi bringer med oss inn i forholdet av inspirasjon utenfra, tilfører viktige ingredienser som krydrer tilværelsen. Jeg tror de fleste par opplever at forholdet kan gå litt på tomgang, hvis man ikke er sammen med andre innimellom. Igjen er det viktig å finne balansen. Ikke for mye og ikke for lite. Så i morgen tar vi turen til familien Bøhn, med potetsalaten på slep og litt fenalår i sekken, og vi gleder oss til gode samtaler og hygge rundt matbordet. Kan hende det vanker noen koselige bilder av både maten og selskapet her senere! Men til alle dere som lurer på hva dere skal servere som tilbehør til spekematen eller grillmaten, lag vår alternative potetsalat og kos dere med den!!!
Dette trenger dere til 6 personer:
10 amadinepoteter med skall
1 rødløk
en bunt grønne asparges
en pakke sukkererter
6 Cherrytomater
balsamicoedikk
olivenolje
havsalt
Foto: Svein Raste
Kok potetene med skall på til de er møre. Avkjøl. Skjær løken i ringer og del ringene i to. Kok aspargesen, forvell lett, husk å avkjøle de etter 3 min. koking. Blansjer også sukkerertene på samme måte, kun 3 minutter i kokende vann med salt, så rett i iskaldt vann. Del Cherrytomater i to. Del potetene i båter, del asparges og sukkererter og bland alt sammen i en bolle. Ha over kvernet havsalt, olivenolje og balsamicodressing og server!
17.mai er vi så glade i – moro vi har fra morgen til kveld!!!
15/05/2015
Jordbær i appelsinsaus
Elisabeth bær, desser Dessert 0 Comments
Foto: Svein Raste
Nasjonaldagen nærmer seg, og god mat hører med til høytidsdager. Vi har faktisk et lite jubileum på nasjonaldagen, så det er all grunn til å feire! 2 1/2 år er ikke verst. Opp-og nedturer har det vært underveis, men vi har gang på gang greid å heise flagget igjen. Det gjelder å ikke la slit og mas underminere kjærligheten, ikke la all verdens drama trenge inn i den fine energien som vi skaper sammen, når vi er i balanse. Alt i livet handler om balanse, også i kjærlighetslivet, og ikke minst i matlaging: balanse mellom søtt, surt, bittert og salt. Blir det for mye eller for lite av noe, skapes et misforhold og smaken blir dårlig på alle måter. Samlivet er som en rett som må balanseres. Så hvis en av oss eller begge tilsetter for mye surt, blir det en bismak på retten, eller drama, krangling og misforståelser om dere vil. Men en skjemmet rett kan kastes, og vi kan begynne på nytt igjen og igjen med friske ingredienser. Tilsetter vi for lite krydder, oppstår det en følelse av mangel eller savn. Nøkkelen til balanse er nok alltid åpen kommunikasjon og tilstedeværelse. Og en god kokk, må leve seg inn i retten han lager, «kommunisere» med den, smake, være her og nå med alle sanser skjerpet, for å få til et vellykket resultat. Så nå er det snart tid for å feire nasjonaldagen, feire friheten vår, og muligheten til nye begynnelser – faktisk hver dag – ikke minst i kjærlighetslivet.
Jordbærene vi får kjøpt i butikkene nå er ikke norske, men allikevel søte og gode. Retten er en nydelig dessert. Jordbær har alltid vært kjærestemat, med sin røde farge, sødmen, men og med et hint av syrlighet. Det er et bær du kan mate din kjære med, sette tennene i og virkelig nyte smaken som eksploderer i munnen. Desserten er ikke vanskelig å lage, men har allikevel en vri som vekker appetitten og sansene.
Dette trenger dere til fire personer:
1/2 kg friske jordbær
2dl appelsinjuice
1 ss sukker
1 ts maisenna
1/2 ts vaniljesukker
4 cl appelsinlikør Grand Mariner eller Cointreau
Rens jordbær og fordel i 4 skåler. Visp ut maisenna i appelsinjuicen i en kasserolle og kok opp til sausen tykner. Tilsett sukker og vaniljesukker og la det småkoke i 3 min. Rør godt og tilsett likøren. Fordel den varme appelsinsausen over jordbærene. Server med en kule is til og nyt de balanserte smakene.
Foto: Svein Raste
Vi ønsker dere en riktig fin 17.mai!!!
08/05/2015
Enkel men smakfull tunfisksalat!
Elisabeth forrett forrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Nå er det fredag og tid for litt kjærestekos. En liten forrett, mellomrett, koserett, er det vi presenterer i dag. Denne retten kan brukes til alt fra pålegg på brødskiva, til en lekker forrett, sånn som den er presenter her på det lekre bildet til Svein. Dette er også fin mat å ta med på piknik. Og når retten blir dandert slik, er den jo virkelig en appetittvekker! En lekker presentasjon av en rett, vekker sansene. Det får oss til å glede oss over maten som blir servert, og all glede delt spres, slik at den mangfoldiggjøres. Så når dere lager mat til hverandre, tenkt litt på hvordan den blir presentert. Gjør det med kjærlighet! Kjærlighet som deles, får ringvirkninger langt utover det vi kanskje forventer. Via maten kan vi gi menneskene rundt oss glede og oppmerksomhet. Dessuten er det jo litt gøy å få maten til å se så delikat ut! Eller hva synes dere? Så bruk helgen til å dele glede via maten – det blir aldri feil 🙂
Oppskrift:
1 boks tunfisk i olje
1/2 pose majones
1/2 boks asparges
1/2 sjalottløk
1/2 paprika
dill
pepper
soyasaus
1/4 presset sitron
2-3 dråper Tabasco saus
Ha tunfisken i en bolle og bland med majones. Hakk løk og paprika og bland i, del aspargesen i biter og bruk litt av kraften. Ha oppi finhakket dill, presset sitron, noen dråper soyasaus og Tabasco. Krydre med pepper og eventuelt et fedd presset hvitløk. Dander på tallerkenen, pynt med epleskiver og litt lekker, rødfarget rogn og noen Cherry-tomater.
Foto: Svein Raste
Hurra det er vår!!!!
24/06/2015
Rekecocktail ala kjæresten min :)
Elisabeth forrett forrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Nå som det er sommer, i hvert fall innimellom regnbygene, gjelder det å nyte denne årstiden og dens godsaker til det fulle, mens solen skinner. Vi har nådd midtsommer, og sola snur, så sov ikke bort sommernatta, lag isteden et lett måltid og elsk natten lang,,,,ehm,,,det går an å være litt lenger oppe å sove litt lenger neste dag altså, for dere som orker det 🙂 og orker dere å være oppe natta lang, så gjør endelig det og! Sankthans kommer av «Jonsok,» som faktisk betyr «våkenatt for Jon» (døperen Johannes) – så da har vi en god unnskyldning for å være oppe hele natta! Og med tanke på hvordan han møtte sitt endelikt,,, så var det ikke så rent lite erotikk inne i bildet, om enn med en litt vel blodig og barbarisk slutt, stakkars mann, han som ble offer for et trekantdrama! Tradisjonelt så ferier vi St.Hans-kvelden med bålbrenning og hygge, for å markere sommersolverv, som er en hedensk skikk. Men mat hører med – uansett hva vi foretar oss, eller hva vi feirer.
Rekecocktail er en klassiker innen matverdenen, men den kan da virkelig lages på mange måter. Tradisjon tro skal det være Thousand Island-dressing på rekecocktail, men vi tar en egen vri med Aioli. Svein kokkelerte i hop denne varianten her om dagen. Og dette er absolutt kjærestemat! Det er lett, lekkert og inneholder skalldyr, så retten er garantert en suksess for kjærestepar. Og med mango, så får retten en deilig, syrlig og fruktig smak. Frukt i matretter er undervurdert, så prøv dere frem og oppdag forskjellen!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere til 2 personer:
200 gram pillede reker – gjerne ferske
1/2 isbergssalat
1/2 paprika
mango
6 Cherrytomater
1 avokado
Dressing/Aioli:
1 egg
1 dl olje
1 fedd hvitløk
litt presset sitron
salt
Slik gjør dere:
Pill reker, finstrimle isbergssalaten, finhakk paprika, del tomater i to, skjær fine strimler av mangoen, del opp en avokado i terninger og bland alt sammen og ha i lekre stettglass. Aiolien lages slik: ha et egg i en bolle/desiliter-mål, bruk stavmikser og rør egget sammen, ha i oljen i en tynn stråle, slik at majonesen tykner, hakk hvitløk og bland i med mikseren, smak til med sitronsaft og salt. La blandingen stå i kjøleskap en time før servering, og ha den over rekecocktailen. Pynt med en sitronskive på glasset, og en dusk kruspersille hvis dere har. Enjoy!!!
Foto: Svein Raste
It’s good to take time to eat, because the time for a meal can be a very happy time. Take time to Enjoy Your beakfast, lunch and dinner. Enjoy Your meal, stop the thinking and be there fully, body and mind.
Thich Nath Hanh, how to eat.