Fullwidth
03/10/2015
Sydlandsk lammegryte
Elisabeth lammekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Denne lammegryta, lagde jeg første gang jeg inviterte Svein på middag. Da hadde vi kjent hverandre en stund, men bare vært venner. Jeg hadde aldri invitert han hjem, men jeg hadde lovet å invitere han på mat med en tilhørende vin fra Lanzarote, som han hadde så lyst til å smake på. Så en fredag, da jeg satt alene og hadde forberedt lammegryta, men tenkte at å spise alene er lite koselig… Så fikk jeg en innskytelse, og ringte han og spurte om han ville komme. Jeg tror jeg tok han litt på senga som vi sier, han var på puben og hadde tatt en øl sammen med noen venner. Men jeg lot meg ikke stoppe av det; jeg kan komme og hente deg, sa jeg bare, da han sa han ikke kunne kjøre. Og så kjørte jeg til Drammen og hentet han der ganske enkelt. Dette var i oktober for snart 3 år siden, og siden den gang har det blitt mye god mat på oss to sammen. Og jeg var tydeligvis ikke håpløs som kokke, for han likte maten min og har kommet igjen og igjen….Og ikke minst – det oppstod søt musikk,,,selv om han måtte sove på sofaen den første natten…noe han er snar til å minne meg på, når han vil fleipe litt med meg. Men litt kostbar må da en dame få lov til å være…Men moralen i historien er; lammegryte+Lanzarotevin+søt musikk=kjærestemat 3 år etterpå.
Og fårikålkjøtt kan brukes til mer en bare fårikål, denne retten for eksempel, har en spennende vri med aner i Spania eller Italia. Og siden kjæresten min ser litt sydlandsk ut, vi pleier å spøke med at moren hans muligens var på vift, men han er tross alt halvt same, så ingen vet visst hvor haren hopper….
Dette trenger dere:
1,5 kg lammekjøtt/fårikålkjøtt
2 sjalottløk/1 løk
3 fedd hvitløk
1 ts timian
1 boks hermetiske tomater
3 dl vann
2 pastinakk
1/4 sellerirot
3 gulrøtter
olje
hvitvin
sorte oliven
- Hakk løk og hvitløk, del opp grønnsaker i staver/terninger.
- Tørk av eller vask kjøttet. Det skal være temperert, så ta det fram en god stund før det skal brunes.
- Ha olje i en panne og brun kjøtt med hvitløk og løk, helst i flere porsjoner. Når kjøttet er lett brunet, kokes panna ut med litt hvitvin, før du heller innholdet over i en gryte. Gjenta til alt kjøttet er brunet.
- Hell over hermetiske tomater i gryta, og 3 dl vann. La det koke ca. 1 time.
- Ha over grønnsakene, og la det hele koke i 2-3 timer, til kjøttet er mørt, løsner fra beina.
- Smak til med salt og pepper og server med nybakt Foccacia, poteter, eller potetmos.
- Denne retten kan selvsagt lages til flere, bare å doble oppskriften og be familie og venner på mat!
-
Indrefilet tilberedt i grønnsakskraft med rødvinssjy
Vi har ligget litt på latsiden i det siste, og ikke hatt så mye inspirasjon i forhold til å finne på og prøve ut nye matretter. Men så abonnerer vi på Aftepostens matblad Mat fra Norge, og her er det mye spennende. I siste nummer fant vi en oppskrift, som Arne Brimi hadde delt, og den måtte vi bare prøve. Med vår egen vri selvsagt, og kjærestekokken er jo en mester til å redusere kraft og lage rødvinsreduksjoner, så det ble en herlig sjysaus til. Indrefileten som da altså ikke ble stekt, men trukket i grønnsakskraft, smakte helt nydelig, den ble mør og veldig smakfull, litt så søtlig pga. grønnsakene. En herlig rett, som vi anbefaler dere å prøve ut.
Dette trenger dere (4 personer):
1 indrefilet av okse (ca. 1 kg)
3 gulrøtter
2 persillerot
1/2 sellerirot
1 bunt persille
1 ss timian
1 ss oregano
kraftkrydder
5-8 hel pepper
salt
2-3 liter vann
Båtpoteter
Slik gjør dere:
Skrell og del grønnsakene i terninger/biter, og ha i en stor kjele med vann, og kraftkrydder (det er supert krydder til å koke all slags kraft i ). Dere kan bruke det dere har av grønnsaker, og gjerne løk, eller purre også hvis dere ønsker det. Tilsett de andre tørkede krydderne også, og kok opp. Hvis det skummer mye, skum av, før dere tilsetter persillen. La kraften stå å småkoke i ca. 45 minutter, så dere får en god grønnsakskraft. Smak til med salt.
Del poteter i båter og ha i en ildfast form med olje og salt. Stek i ovnen i ca. 45 minutter på 225 grader.
Imens kraften koker, renskjær kjøttet, og surr kjøttet med hyssing, så det skal holde sammen under trekkingen. La kjøttet få romtemperatur. Så skal kjøttet oppi buljongen i 10-12 minutter og trekke. Ta kjøttet ut og la det hvile i 10 minutter, før dere igjen lar det trekke i 6-8 minutter. Etter det kan kjøttet hvile til like før servering, da legger dere det i buljongen, for at det skal bli varmt – max 5 minutter. Ta kjøttet opp, fjern hyssingen, og skjær i fine, tynne skiver.
Rødvinssjy:
2-3 dl kraft fra buljongen dere har kokt.
2-3 dl rødvin
2 ss solbergele/ripsgele
2 ts sukker
2 dl rødvin
ca. 100 g kaldt smør/melange
litt salt og hvit pepper
Slik gjør dere:
Kok i grønnsakskraften (etter at kjøttet har vært oppi) med rødvin og solbergele, til det reduseres til halvparten.
I en ny kjele smelter dere sukker, og slår over rødvin, la det frese godt opp, og bli karamellisert, før dere har det over i den andre kjelen med kraft. Reduser ytterligere for kraftigere smak. Monter inn noen spiseskjeer med smør i sjyen og smak til med salt og pepper.
Server retten med kjøtt, grønnsaker, båtpoteter og sjysaus, og nyt sammen med en god flaske rødvin.
Vel bekomme!
-
Kyllingsalat med helstekt kyllingbryst
En deilig salat kan være en herlig lunsjrett, eller en lett middag. Kyllingsalat høres kanskje kjedelig ut, men hvis dere bytter ut tørr, grillet kylling med et saftig kyllingbryst fra en gårdskylling med skinn, så får dere en herlig rett. Grønnsaker er sunt for oss, og på denne måten får vi i oss en stor porsjon grønt også. For å gjøre salaten litt mer mettende, kan litt pasta eller ris være et fint tilbehør, eller brød, nudler, kikkerter om dere vil.
Dette trenger dere (2 personer):
2 kyllingbryst m/skinn (Lovise/Stange)
Pastaskruer/ris/nudler
En crispisalat
1/2 smakspaprika
1 boks ananas
1/2 agurk
1 vårløk
Små perle/cherrytomater gjerne i forskjellig fager
grønne oliven
Slik gjør dere:
Stek kyllingbryst i olje, slik at kjøttet får en fin stekeskorpe og skinnet blir gyllent og crispy. Sett stekeovnen på 200 grader, og stek kyllingbrystene i en ildfast form i ca. 20 minutter.
Kok paste/ris eller nudler.
Del salat og grønnsaker og pynt en stor tallerken med salaten underst og grønnsaker fint dandert. Ha over paste/nudler eller ris.
La kyllingen hvile min. 5 minutter, før den skjæres i fine skiver og legges på toppen av salaten.
Server med f.eks. Foccaciabrød og balsamico dressing til og en god Italiensk rødvin.
Vel bekomme!
-
Coq au vin
Når kjærestekokken virkelig slår til, står han gjerne på kjøkkenet en hel dag og forbereder et herlig måltid. Denne gangen fikk han lyst til å sette i sving litt franske følelser, og invitere gode naboer på mat. Coq au vin er en fransk gryterett med opphav i Bourgund. Det brukes opprinnelig hane (Coq), men det er vanskelig å få tak i i Norge, så det går fint med kylling. Retten krever litt god tid, men det er den verdt, for smakene blir himmelske når kjøttet bearbeides godt og lenge.
Dette trenger dere (4-6 personer):
2 kyllinger rå
1/2 flaske rødvin
2 fedd hvitløk
1 laurbærblad
frisk timian
200 g lettsaltet bacon
3 ss tomatpure
1 nett sjalottløk
2 gulrøtter
2 persillerot
salt og pepper
melange/smør/olje
3 cl konjakk
hønsekraft/(buljong) – 1 gulrot, 1 løk, timian, persille, salt og pepper
Slik gjør dere:
Vask kyllingen inni. Del opp kyllingene i porsjonstykker, og ha kyllingene i en stor arbeidsbolle, hell over rødvin, finhakket hvitløk, timian og laurbær. La dette stå natten over i kjøleskap.
Kok kraft på kyllingskroget. Ha oppi en kjele, dekk med vann, ha i en løk, en gulrot, timian, salt og pepper, persille, kok opp, skum av og la trekke i to timer.
Ta kyllingbitene opp av marinaden, tørk av med kjøkkenpapir. Stek bacon i små terninger, brun sjalottløken i stekepanna med olje/melange, brun kyllingbitene, ha alt over i en stor gryte. Når du steker de siste bitene med kylling, ha over 3 cl konjakk og ta stekepanna vekk fra komfyren og tenn på, så kjøttet blir flambert.
Hakk rotgrønnsakene i staver og ha over i gryta, ha resten av rødvinsmarinaden over i gryta. Hell over hønsekraft til det dekker over kyllingen. Ha i tomatpuré, og la det småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper, og pynt med frisk timian. Server med råstekte poteter, brød, eller ris.
Og så har dere et hyggelig selskap!
Vel bekomme!
-
Fisketur på Veggli
Det å sitte ved et stille fiskevann og bare lytte til lydene fra vannet og naturen, slenge ut noen kast med fiskestanga, og se duppen bevege seg til krusningene på vannoverflaten, er balsam for kropp og sjel. Så når Svein tar meg med på tur i fjellet, nyter jeg å tråkke gjennom myrer, langs skog og fjell, og jeg synes det er herlig å sitte ved et vann å prøve fiskelykken. Det er ikke så farlig om vi får fisk, for det er opplevelsen, roen og tilstedeværelsen som er viktig. Da glemmer jeg gjøremål, mobiltelefoner og bare tar inn øyeblikket. Vi får tid til å prate, eller bare være stille sammen, og Svein har som regel med litt mat i sekken, også spiser vi lunsj utendørs. Jeg håper dere har muligheten til å ta dere slike turer, for det gir så mye påfyll, og det jager stresset på dør.
Turmat kan være enkelt: litt eggerøre, flatbrød, ei god spekeskinke – her en Ibericoskinke fra Portugal, kjøpt på Råsmak i Asker – og litt aioli-majones, gjør susen. Og maten smaker nydelig utendørs – det er helt klart!
Klem fra oss på tur <3
-
Fylt krabbe med spinatsalat og chilimajones
I hverdagen og når man bor sammen, kan det være en utfordring å få tid til å være kjærester. Vi har hytta på fjellet, som er vårt kjærestested, men det er viktig å sette av tid til hverandre så ofte som mulig, gjøre noe romantisk, skru av tv-en, legge bort mobilen, og bare se hverandre i øynene, ha god samtaler og tid sammen uten forstyrrelser. Et måltid, er den perfekte setting, for å finne tid til hverandre, få kontakt og kose seg sammen. Så denne lørdagen har jeg laget en lunsj til kjæresten, og laget tid og rom, for at vi skal ha kjærestetid sammen.
Dette trenger dere:
2 fylte krabbeskjell
frisk spinat
1 vårløk
1/4 paprika
chilimajones (majones og sweet chilisaus blandet)
1/4 agurk
1/4 eple
4 tørkede aprikoser
toast/brød
slik gjør dere:
Lag en salat av grønnsakene og anrett på en tallerken. Legg krabbeskjellet ved siden av, og ha chilimajones over salaten. Chilimajones kan du lage selv, se oppskrift på bloggen (majones og sweet chilisaus blandet), eller kjøpe ferdig. Rist brød, og ha ved siden av. Server med en tørr, frisk, kald hvitvin.
Nyt tid sammen – snakk, le, se hverandre og skap en god stund.
30/09/2015
Spinatsuppe = grønn kjærlighet
Elisabeth suppe Oppskrifter 0 Comments
Dette trenger dere:
1 pose spinat (frossen 450 gram)
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
7 dl vann
1 hønsebuljong
salt og pepper
timian
1 dl fløte/soyafløte
lettsaltet flesk
Slik gjør dere:
Fres hvitløk og løk i olje i gryta. Ha i spinaten, surr alt noen minutter. Ha i vann og buljong. La det hele koke ca. 5 minutter. Stek flesket i panna, og kok ut panna med litt vann, ha dette over i suppa. Smak til suppa med timian, salt og pepper. Ha i fløten og kok opp. Server varm med fleskebiter over, evt, krutonger og egg, eller en skive grovt brød.
Næret av øyeblikket. Næret av pust, kjærlighet og mat. Kanskje er det alt vi egentlig trenger??? Nyt suppen og hverandre!!!! Nyt høsten og fargene i naturen, livet er små øyeblikk av smak, blikk, smil, lukt og inntrykk….
Foto: Svein Raste
27/09/2015
Eple,plomme-og rosinkake
Elisabeth bakst, epler Bakst 0 Comments
25/09/2015
La det kje…
Elisabeth kjekjøtt hovedrett, Kortreist mat, Oppskrifter 0 Comments
Vi elsker å utforske kortreist mat og gode råvarer, når vi har mulighet. Kjekjøtt, killingen til geita, er en sjelden råvare i Norge – en uoppdaget delikatesse. Andre steder i verden er kjekjøtt noe av det mest brukte kjøttet! Men når vi besøkte butikken Rå smak i Asker, fikk Svein tak i kjekjøtt, kje bog, for å være helt spesifikk. Kjekjøttet kommer fra en produsent på en gård i Ål i Hallingdal. Kjekjøtt er mer proteinrikt enn kylling og magrere enn lam. De slaktes når de er 6-8 uker gamle, og veier ca. 4-7/8 kg. Da kalles de «vårkilling,» men kje kan også bli slaktet etter beitesesongen, da blir kjøttet mørkere og har en mer utpreget smak. Da kalles det «fjellkilling.» Kjøttet er en god kilde til jern, sink, riboflavin og vitamin b12. Og, Svein, som fra tidligere da han drev restaurant og utforsket bever, bjørn osv., var ikke snar om å kjøpe kje. Ingen av oss hadde smakt kjekjøtt, så dette ble en kuriositet. Det hører mye forberedelser til nye oppskrifter, googling på nett og råvareinnkjøp. Og om morgenen, mens jeg sover skjønnhetssøvnen min,,,,ja, Svein er morgenfugl, mens jeg er B-menneske, da pusler han på kjøkkenet og forbereder kjøtt og grønnsaker. For som vi alltid sier, kjøttet må tines, tempereres og dulles med i god tid før steking!
24/09/2015
Tomatsuppe med Chili og hvitløk=en het kveld :)
Elisabeth chili, suppe Oppskrifter 0 Comments
Dette trenger dere:
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk, gjerne fersk
1/2 chili
2 bokser hermetiske tomater (gjerne Eldorado med hvitløk og basilikum)
2 ss tomatpure
1 grønnsaksbuljong
6dl vann
1 ts timian
salt og pepper
egg
Slik gjør dere:
Hakk sjalottløk, hvitløk og chili. Ha olje i en varm gryte og fres løken noen minutter, ha oppi hvitløk og chili og la det bli mykt. Tilsett tomatpure og bland det sammen med det andre. La det surre noen minutter. Ha over de hermetiske tomatene og tilsett timian. Løs en grønnsaksbuljongterning i litt varmt vann og tilsett suppa, samt ca. 6 dl vann. Ønsker dere en mildere suppe kan det tilsettes litt fløte. Krydre med salt og pepper, og la suppa koke ca. 10 minutter. Kok eggene i 8-10 minutter. Server suppa rykende varm med et halvt egg til pynt. Varme rundstykker eller ferskt grovbrød smaker godt ved siden av.
Det er høst, tid for supper, etter en fjelltur, når det regner og er surt og kaldt, flere oppskrifter kommer, fordi vi elsker å varme oss på kokt, varm mat, som virkelig får blodet til å koke!!!
07/10/2015
Gulrot-og ingefærsuppe a la yoga-girl
Elisabeth suppe Oppskrifter 0 Comments
Denne oppskriften fant jeg i en av yoga-bøkene mine…yoga-girl, skrevet av Rachel Bråthen, og både oppskriften og boken kan virkelig anbefales! Selv har jeg akkurat bestått eksamen og fått godkjenning som Pustyoga-instruktør…så som dere skjønner – yoga er viktig for meg, på linje med god mat og kjærlighet. Yoga er å ta vare på seg selv og andre, yoga er kjærlighet, oppmerksomhet, tilstedeværelse, yoga er å leve fra hjertet, her og nå…Og suppen er bare helt skjønn,,,,spicy, kremet, rund i smaken, bløt…som en elskovsstund…Og den varmer, den er full av ingredienser, som får opp energien, som styrker oss, som hjelper mot forkjølelse og slitenhet. Gulrøttene er på topp om dagen også, ferske, norske, fulle av farge og vitaminer…Så lag denne suppen til din kjære, når du vil stelle pent med han, fordi han er litt småsyk, eller kanskje bare for å piffe han opp litt??? Vi kvinner må ty til de midlene vi har, og mat er definitivt et av dem! Så utforsk på kjøkkenet, prøv nye oppskrifter, og se hva det gjør med stemningen i heimen!
Dette trenger dere:
1 kg gulrøtter
1 gul løk
4 fedd hvitløk
3 store poteter
ca. 1 ss finhakket ingefærrot (fersk)
grønnsaksbuljong, gjerne økologisk
kokosmelk, gjerne typen Og-Tan (fåes på Rema 1000)
salt og pepper
Slik gjør dere:
Hakk løk og hvitløk og fres det i en gryte/kjele i litt olje. Rens og hakk poteter og gulrøtter i skiver/biter, og ha det i gryta når løk og hvitløk er mørt, sammen med ingefæren. Bland og la det surre litt, hell så over vann, til det dekker grønnsakene og tilsett grønnsaksbuljong. Kok til alt er mørt, bortimot en time. Ha så i kokosmelken, gi suppen et oppkok og bruk stavmikser til å kjøre suppa jevn. Smak til suppa med salt, pepper og evt. litt urtesalt hvis du har. Server med grovt brød til, gjerne hjemmebakt, eller rundstykker hvis dere foretrekker det.
Det er høst, det er tid for supper, tid for varme, innekos, nærhet, kjærlighet i hvert åndedrag…..