Fullwidth – 2 Column
30/12/2015
Fløtegratinerte poteter med følge
Elisabeth lammekjøtt, poteter hovedrett, Tilbehør 0 Comments
Fløtegratinerte poteter var en spesialitet på restauranten til kjæresten. Der kokte de store kjeler med dette tilbehøret. Selv synes jeg det smaker nydelig ved siden av kjøtt. Men etter at jeg fikk melkeallergi, ble det lite fløte i starten, helt til jeg skjønte at soyafløten var en utmerket erstatning! Typen som brukes til matlaging er så god på smak og fin i konsistens, at den tilsvarer vanlig matfløte. Da jeg fant ut det, var det ingen grunn til å ikke lage mat med fløte i! Til potetene serverte vi ferdig lammestek, erter og gulrøtter – perfekt! en deilig middag i romjulen.
Dette trenger dere (4 personer):
Ferdig stekt lammesteik
selskapserter
2 gulrøtter
8 poteter
1 soyamatfløte/matfløte
4 fedd hvitløk
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skrell og del poteter i skiver. Ha dem over i en bolle med vann. Sett ovnen på 225 grader. Ha potetene over i en ildfast form, hell over fløten, finhakket hvitløk og krydre med salt og pepper. Stek i cirka 30-40 minutter til potetene er møre. Varm steika i en ildfast form, dekk til med folie. Del gulrøtter i biter og kok i ti minutter, ha oppi erter og la de koke i ca. 1 minutt. Server steika med grønnsaker, sjysaus og fløtegratinerte poteter uten ekte fløte! De kan selvsagt lages med vanlig fløte også! Velbekomme!
Foto: Svein Raste
29/12/2015
Blomkålsuppe med bacontopping
Elisabeth suppe Uncategorized 0 Comments
Slik gjør dere:
28/12/2015
Sjokoladekake med appelsinsmak
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
En sjokoladekake mellom jul og nyttår, er ikke å forakte. Og den kan lages med litt ekstra godt, og med et hint av appelsin, så får den en smak av jul. Appelsin og sjokolade,,,mmm…Og kjærestekokken han elsker jo kaker, og sjokoladekake er en av hans favoritter! Så denne søndagkvelden, svingte jeg meg rundt, seint, men det er jo fri i morgen, så det er lov å være litt gæren! Sjokoladekake klokka ti, ja, takk…
Dette trenger dere:
3 egg
4 1/2 dl sukker
250 g margarin (blå uten melk ved allergi)
6 dl glutenfri kakemiks toro (eller vanlig hvetemel)
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
2 1/2 dl rismelk (vanlig melk)
1/2 plamil mørk sjokolade
1/2 presset appelsin
Glasur:
1/2 plate Plamil mørk sjokolade
50 g melange (blå)
1/2 appelsin
100-150 g melis
Pynt: mandarinbåter
Slik gjør dere:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt margarin og tilsett i eggeblandingen. Smelt sjokoladen og ha i blandingen. Ha i presset appelsin. Tilsett mel, bakepulver, vaniljesukker og rismelk og bland godt i kjøkkenmaskinen. Ha over i en liten, smurt langpanne og stek kaken på 180 grader i 30-40 minutter.
Glasur:
Smelt sjokolade, melange og ha i presset appelsin. Bland inn melis, rør godt, og smør glasuren utover kaka. Sett kaldt. Pynt med mandarinbåter og server.
Foto: Svein Raste
En stjerne skinner i natt…
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 45 minutter
23/12/2015
Okseindrefilet med rødvinssaus og fargerike grønnsaker
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Da Svein var på hytta sist, fikk han tak i en indrefilet av okse fra Numedal, kortreist mat fra Fugleåsen gård i Veggli hvor kyra går fritt og beiter (hvor også Julehuset holder til). Og sånne gode råvarer må jo bli til en lekker rett. Indrefilet av okse blir aldri feil,,,det er smakfullt og kraftig og utrolig godt sammen med rødvin…Og kjæreste-kokken svikter aldri, han får smaksløkene mine til å løpe løpsk med sine presentasjoner med salt og søtt sammen i en herlig symfoni. Ikke rart jeg elsker den mannen! Dessuten er det å lage mat er bare et av hans talenter….
Dette trenger dere til 2 personer:
Saus:
1 sjalottløk
1 dl rødvin
1 oksebuljongterning
4 dl vann
Hovedrett:
500 g oksefilet (fraNumedal – nabokjerringan – selges på Rollag stasjon)
1 rødløk
1 smakspaprika
6 Cherrytomater
1 Romanesco kål
1 pakke sukkererter
4 Amadinepoteter
salt og grov, sort pepper
Slik gjør dere:
Saus: Finhakk sjalottløk og fres i smør og olje til det er mørt. Tilsett ca. 1 dl rødvin og kok inn til det blir sirupaktig. Spe med 4 dl oksebuljong og la det koke inn og redusere ytterligere. Spe på med kraft fra kjøttet når det stekes.
Del Amadinepoteter i skiver og legg lagvis i ildfast form med olje i bunnen. Krydre med grovt salt og pepper, og stek på 225 grader i ca. 20 minutter. Del paprika i to og ha i ildfast form med tomater. Del rødløk i skiver og stek i olje og melange, brun så indrefileten lett på begge sider, og ha inn i ovnen sammen med paprika og tomater, i ca. 12 minutter (kommer an på tykkelsen – bruk gjerne steketermometer – 56-57 grader er medium stekt). Kok Romanescokål ca. 10 minutter og ha i sukkererter mot slutten av koketiden. La kjøttet hvile i 10 minutter, før det skjæres i fine skiver, pynt med grønnsaker, og ha rødvinssaus over, samt potetskiver ved siden av. Dette er kraftfullt og smaker av okse og passer godt sammen med en fransk eller spansk rødvin.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
22/12/2015
Gluten-og melkefrie krumkaker med moltekrem
Elisabeth bakst, dessert Bakst, Dessert 0 Comments
Mammas krumkaker gleder meg og søsteren min hver jul. Hun steker kaker uten mel og melk, for at vi skal ha julekaker som vi tåler å spise. Oppskriften fant hun i Cøliaki-nytt i 1982, og siden har det blitt krumkaker til jul a la mammas glutenfrie. De blir like fine og sprø, og ingen merker forskjell på disse og andre laget med vanlig hvetemel. Ikke kjæresten min heller, men han spiser det meste av kaker enten det er med eller uten gluten. Og til dessert etter julemiddagen, skal det bli krumkaker med moltekrem laget på soyafløte! Prøve-runden kommer i dag, mmm,,,smaker nydelig!
Dette trenger dere:
2 egg
1 kopp sukker
1 kopp smeltet margarin (blå uten melk)
1 kopp potetmel
1 kopp maisena
1 kopp vann
Slik gjør dere:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smeltet margarin og de andre to meltypene blandes inn i eggedosisen. Vannet tilsettes til slutt. Stek kakene i krumkakejern, og rull dem med en gang de er stekt, eller form kakene over en kopp til de er stive. Spises alene, eller sammen med moltekrem…
Moltekrem laget på soyafløte:
1 beger soyafløte til visping
3 dl molter/moltesyltetøy
Pisk soyafløten til den blir lett stiv. Den trenger ikke tilsatt sukker, men hvis moltene dine er naturell, så kan du tilsette litt sukker etter ønske. Pynt tallerkenen med krumkaker og moltekrem, og gjerne noen molter til pynt. Dette er julaften-dessert for oss…og moltene minner om de deilige, guloransje sensommer myrene på fjellet, og med vel viten om at idag snur sola, og en ny sommer med moltemyrer er i mine drømmer…
Og jul med din glede…
21/12/2015
Reinsdyrkarbonader rett fra vidda
Elisabeth vilt hovedrett, Kortreist mat 0 Comments
Svein har en kamerat – Fredrik Haaning – som jakter reinsdyr på Hardangervidda. Og nå like før jul ringte han Svein og lurte på om han ville ha litt kjøtt. Han hadde lagt merke til bloggen vår og syntes det var moro å bidra. Det syntes vi var en svært hyggelig gest, og vi tok gladelig imot det fine, kværnede reinsdyrkjøttet. Dette må være det mest kortreiste kjøttet vi har laget mat av! Vi fikk hele 2 kg, og den siste søndagen i advent lagde vi karbonader. Svein er en ihuga viltkokk, det vet dere jo nå, og evner helt klart få fram smakene i viltet ved å tilsette riktig krydder og andre smakstilsetninger. Og koldjomfrua hans, er ekspert på å lage saftige karbonader, så dette måtte bli bra! Sjalottløken kommer vi ikke unna…Og dette er, som sagt tidligere, magert kjøtt med mye b 12 vitamin og kan sammenlignes med torsk ift. fettinnhold. Så sunt er det i aller høyeste grad! Og utrolig godt på smak da.
Dette trenger dere:
1 kg karbonade av rein (reint malt kjøtt)
2 ss potetmel
1-2 dl melk (rismelk)
14 knuste einebær
2 ts timian (tørket)
2 ts pepper
2 finhakka sjalottløk
3 ts salt
Tilbehør til 2 personer:
2 gulrøtter
1 liten blomkål
ripsgele
4 amadinepoteter
1 rødløk
2 ss matfløte/soyafløte
litt sukkerkolør
Slik gjør dere:
Bland inn melk og potetmel i deigen. Ha i krydder og bland godt. Hel einebær og hel pepper knuses i morter. Ha i finhakket sjalottløk. Bland inn salt til slutt. Skjær poteter i fine skiver, og ha olje i en ildfast form, ha i potetskiver og strø grov pepper og havsalt over. Stekes i ovn på 225 grader i ca. 20 minutter. Ha smør/melange blå/olje i stekepanna. Form karbonader med en skje og litt vann, trykk de ut på fjøla og bruk en kniv til å lage rutemønster. Stek på begge sider på relativ høy varme, legg over i ildfast form og stek videre i ovnen (ca. 5-10 minutter). Det blir ca. 10-12 karbonader. Skjær rødløk i skiver og brun i stekepanna, ha over litt fløte når løken er mør, og krydre med salt, pepper og timian, samt litt ripsgele for sødme, og et drypp med sukkerkolør, som gir fin farge – denne stuede løken var prikken over i-en og kan suppleres f.eks. med litt sopp. Server med kokt blomkål og gulrot i biter. Og nyt smaken av fjell og vidde, og send en takk til alle som sørger for maten vi lager og spiser. Og igjen en spesiell takk til deg Fredrik,,,dette smakte fjell og vidde, nydelig kjøtt, vi håper oppskriften kan være til inspirasjon! God jul til deg fra oss!!! Dere kan selvfølgelig lage vanlige karbonader av storfe på denne måten også.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
Foto: Svein Raste
Engler daler ned i skjul…
20/12/2015
Søndagsfrokost og førjulskos på Rollag stasjon
Elisabeth lammekjøtt Kortreist mat, Ut på tur 0 Comments
Numedal er et sted for seg selv. I denne dalen er folk levende opptatt av å ta vare på tradisjoner, og livberge seg med gårdsbruk og attåtnæring. De utnytter mulighetene i nærmiljøet og skaper næring og arbeidsplasser. Hele året byr Numedal på opplevelser for turister og hytteeiere og fastboende selvsagt. Til jul har de et eget julehus, og mat-tradisjonene blir holdt vedlike. En tur innom Rollag stasjon og julehuset, er hyggelig og her kan man kjøpe kortreist julemat og julegaver som betyr mer enn de man finner på kjøpesentra. Gaver laget av fingernemme damer og menn, som holder håndverk i hevd, og kortreist mat, som smaker jul og ekte vare. Julesylte og lammerull laget etter gamle oppskrifter,,,mmm det ble en deilig søndagsfrokost denne siste søndagen før jul. Men løk og grov sennep,,,og litt eplesyltetøy fra frukt-og juletregården til dessert….Her er et lite utvalg bilder fra jul i Numedal.
Lammerull med tilbehør:
Lag en tallerken med rull og sylte, oppskjært løk, paprika, sennep og evt. litt rødbeter eller sylteagurk. Smaker nydelig på grovt brød. Tenn lys og kjenn roen og julefreden synke inn…
Tenn lys, tenn lys i mørke, vær et lys for andre…
20/12/2015
Julekonfekt
Elisabeth dessert arkiv, Dessert 0 Comments
Julekonfekt kan dere lage selv. Og for oss som ikke tåler melk, kan det være lurt å lage egen konfekt, for å unngå eventuelle ingredienser man ikke tåler. Også smaker det jo vidunderlig godt da. Og dette blir sunn konfekt, når man bruker mørk sjokolade og Cocosa. Likøren er valgfritt…dere kan nøye dere med bare presset appelsin.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 pakke plamil mørk sjokolade
Cocosa – extra virgin
Hasselnøtter (gjerne økologiske) (mandler kan og brukes)
Dadler (gjerne økologiske) evt. også Aprikoser
cointreau, tia maria, presset appelsin
Konfektformer
Slik gjør dere:
Smelt sjokolade og ca. 100 g Cocosa på svak varme. Hakk nøtter og skjær dadler i fine biter. Ha litt nøtter/frukt i konfektformene (plastformer kjøpt på IKEA). Bland litt likør eller appelsin i sjokoladen, etter ønske, og hell flytende sjokoladeblanding over i formene. Sett i kjøleskap for avkjøling. Tas ut av formene når de er stivnet, og legges pent i kakebokser. Oppbevares i kjøleskap. Nyt smaken av hjemmelaget konfekt!
Foto: Svein Raste
Drømmen om en hvit jul….
19/12/2015
Pinnekjøttlag med gode venner
Elisabeth lammekjøtt arkiv, hovedrett 0 Comments
Det har blitt en tradisjon å invitere venner på pinnekjøtt i Desember. For selv om jeg vokste opp med ribbe, har pinnekjøtt blitt en kjærkommen gjest her i huset. Så når lukten av pinnekjøtt sprer seg fra kjøkkenet, da kjenner jeg julestemningen komme sigende…Og kålrotstappe,,,mmm,,,jeg kunne spiste bare det alene. Og pinnekjøtt er venne-mat. Å dampe en hel gryte full, pynte et fint bord, skape stemning med lys og god julemusikk, det gir glede. Å stå på kjøkkenet sammen med kjæresten å pusle med forberedelser hele dagen, er koselig. Vi jobber godt sammen og finner en fin arbeidsfordeling. Tonen er alltid avslappet, og vi nyter å stelle i stand et godt måltid for gjestene våre. Sammen er vi et godt team på mange måter, og jeg er så takknemlig for akkurat det.
Dette trenger dere (6 personer):
3-3,5 kg pinnekjøtt (beregn 500 g pr person)
2-3 kålrot
3 gulrøtter
melange (bål uten)
soyafløte/matfløte
alt, pepper, muskat
mandelpoteter
ripsgele
Slik gjør dere:
Legg pinnekjøttet i vann, 24 timer før tilbereding. Skift vann ett par ganger. Ha pinner i bunnen av en stor kjele, og legg pinnekjøttet lagvis i kjelen. Ha litt vann i kjelen, 2-3 dl, og damp under lokk i min. 2 1/2 time. Begynn tidlig, og la det stå å dampe/trekke, bedre å begynne 3-4 timer før gjestene kommer, enn at pinnekjøttet ikke blir skikkelig mørt. Skjær kålrot og gulrot i biter og kok i lettsaltet vann til grønnsakene er møre. Så moser dere grønnsakene med en grønnsakspresse sammen med 3-4 ss smør/melange (blå uten ved allergi). Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt muskat. Bruk gjerne litt av kraften fra pinnekjøttet i kålrotstappen. Kok poteter; dvs. kok opp vannet, og la mandelpotetene trekke, ellers koker de i stykker. Server pinnekjøttet rykende varmt med kålrotstappe og poteter. Litt søtt ved siden av balanserer retten – f.eks. ripsgele. Og la praten gå lett rundt bordet, mens dere skåler i god vin eller annet godt drikke.
Foto: Svein Raste
«Gode venner er som stjerner, det er ikke alltid du ser dem, men du vet at de er der uansett.»
31/12/2015
Sjokolademousse – nyttårsdessert til ettertanke
Elisabeth dessert, sjokolade Dessert 0 Comments
Da har årets siste dag kommet dere, og det er tid for ettertanke og oppsummering. Tenk at vi i mars startet en blogg, helt uten erfaring, men med mye på hjertet, og at det har gått over all forventning! Takk til alle dere som følger oss! Oppsummering ja,,,årene går fort, og livene våre fylles med innhold og aktiviteter. Heldigvis er noen dager, spesielt til jul og nyttår, fylt med ro og mulighet for å kjenne etter og se litt tilbake på det som har vært. Livet går opp og ned, men hvis man kan la være å ta alt innover seg, ikke ta alt så personlig og ikke skape for mye drama, så går ting så mye lettere…Det har jeg lært meg i år. Gjennom å gå dypere inn i meg selv, gjennom studiene i yoga og egenpraksis, klarer jeg mer og mer å leve med dette for øyet; tanker kommer og går, følelser kommer og går, kroppsfornemmlser kommer og går, til og med mennesker kommer og går. Livet er forandring, og noe av det viktigste vi kan gjøre er å være her og nå og gi slipp og ikke henge fast i ting som ikke gagner oss. Og ett nytt år gir enda større mulighet for å legge det gamle bak seg, gi slipp og løfte blikket. Men la oss gjøre det oftere enn en gang i året, det er mitt budskap. Også følger oppskriften på en nydelig nyttårs-dessert, som dere kan lage og glede deres kjære med i kveld. Og min kjære – han elsker sjokolademousse, så nå gleder jeg meg til å overraske han med dessert! Og en sånn fyldig, myk dessert, skal nytes sakte, og nytelse gir tid til å kjenne etter. Dessuten er det favoritt-desserten til min sønn på snart 17, og selv om han ikke skal være hjemme, men feirer med kamerater, så har jeg laget en porsjon til han og, også gir jeg slipp på han, innser at livet går sin gang og at han er en ung mann, som har sitt liv, sine venner, kjæreste og interesser. Men en ting skal jeg holde fast ved, og det er å være en trygg havn for han, et hjem hvor mat og omsorg står i fokus, hvor vi samles rundt bordet og spiser sammen, fordi vi er familie, fordi vi har kjærlighet til hverandre, uansett.
Dette trenger dere (4-6 porsjoner):
2 plater Plamil mørk sjokolade (uten melk eller mørk kokesjokolade)
2 dl fløte – kremfløte/soyafløte til pisking (ved allergi)
4 eggeplommer
2 eggehviter
1/2 presset appelsin
100 g melis
Slik gjør dere:
Og så til slutt! Nyt nyt nyt en herlig avslutning på middagen, en herlig avslutning på året som var. Og fra oss til dere:
GODT NYTTÅR ALLE SAMMEN <3
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 3 timer (inkl. tid i kjøleskap)