Fullwidth – 2 Column
09/01/2016
Oksefilet med smakfullt følge
Elisabeth fiken, oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Oksefilet blir aldri feil. Dette er kosemat året rundt. Og indrefilet er av og til på tilbud, og hvis man tar en svipptur til Sverige kan man få indrefilet til en god pris (Svein var av gårde før jul, og betalte ca. 170 kroner kiloen,,,) ellers er det jo rimelig dyrt her i Norge…Men man trenger ikke mengder heller til et kjærestepar – ca. 200 gram per person. Og når kjøttet helstekes, blir det utrolig saftig og mørt. Med en kjerne-temperatur på 60 grader får det en lekker rosa kjerne. Tilbehøret kan varieres i det uendelige,,,her har vi med fiken, glaserte sjalottløk, bakt paprika og cherrytomater, og litt kokt blomkål og brokkoli. Sausen jukset vi litt med, men kokken syntes ikke den var særlig god, så vi må nok lage en bernaise snart, som også koldjomfrua kan spise.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
500 g indrefilet av okse
6 små sjalottløk
1 smakspaprika
4 fiken
6 cherrytomater
1/2 blomkål
1/2 brokkoli
salt pepper
bernaisesaus
Foto: Svein Raste
Slik gjør dere:
Brun oksefileten i melange/olje på begge sider i stekepanna. Legg den over i en ildfast form sammen med fiken delt i to, hele cherrytomater, paprika delt i to og sjalottløk, som på forhånd er brunet i stekepanna med litt sukker (glasering). Stikk inn steketermometer på det mest kjøttfulle, og stek på 200 grader til termometeret viser ca. 60 grader (=medium, 55 grader=blodig/rå). La kjøttet hvile i 10 minutter, før det skjæres i fine skiver.
Lag stekte potetskiver: sett ovnen på 225 grader, skjær amadinepoteter i skiver og legg i ildfast form med olje, salt og grov pepper. Stekes i ca. 30 minutter til de er møre.
Server kjøttet omgitt av lekkert tilbehør, med litt bernaise eller sjyen fra stekingen.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 time
08/01/2016
Tomatisert oksegryte a la oss to
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett, Kortreist mat 0 Comments
Det er snart helg og tid for litt ekstra kos. I sommer fikk vi tak i okse bogkjøtt fra en lokal leverandør i Lier, da vi var på Lierdagene. Kjøttet var vakuumpakket og har ligget i fryseren siden da. Så da jeg ryddet litt i galskapen, fant vi ut at vi måtte bruke litt av godsakene. Da kjøttet var tint, kokte vi det med løk, gulrot, laubær og hel pepper og salt. Dette blir super kraft, og de reale beina midt i kjøttstykkene ga masse næringsrik og smakfull kraft, som vi kunne bruke til mye. Den første retten ble en tomatisert gryte med deilig, kraftig smak. Nydelig mat til fredagskosen denne kalde januardagen. Tid for hverandre, helgen er her, kos dere sammen!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
kraft:
1 kg bogkjøtt av okse
salt, hel pepper og laubærblad
1 gulrot, 1 gul løk
Gryte:
1 gul løk
1/2 rødløk
3 ss tomatpure
2 gulrøtter
1/2 smakspaprika
1/2 pose sukkererter
1/2 glass sølvløk
1 boks hermetiske tomater
5 dl kraft
1 dl soyafløte/matfløte/creme fraiche
1 ss paprikapulver
salt og hvitpepper
Slik gjør dere:
- Kok kjøttet og kraft. Dekk kjøttet med vann, tilsett 1 løk, 1 gulrot, laubærblader, salt og hel pepper. La kjøttet trekke ett par timer, til det løsner fra beina.
- Ta opp kjøttet og avkjøl det litt.
- Hakk løk og fres i smør og olje, la det surre sammen med tomatpure noen minutter. Ha i hermetiske tomater og hell på kraft.
- Del gulrøtter i staver, og ha oppi og la det småkoke.
- Del kjøttet i terninger og ha oppi gryta. Ha i sølvløk, paprika og sukkererter og krydre med salt, hvitpepper og paprikapulver.
- Jevn med fløte like før servering.
- Serveres med ris og baguetter til og en fyldig spansk rødvin, gjerne en Rioja! Og nyt smakene av ekte gryterett, laget fra bunnen av, skål for kjærligheten og maten. God middag!
Den blå timen…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 1 time
07/01/2016
Pølse-og pastagrateng
Elisabeth pølser Uncategorized 5 Comments
Det er flest hverdager,,,men hverdagsmat trenger ikke være kjedelig. Så når minstejenta vil ha pølser til middag, trenger ikke retten bestå av pølser på en tallerken etterfulgt av en kladd med potetmos laget fra pose…En pølsegrateng er en god måte å lure inn grønnsaker og få til en fullverdig middag med pølser som hovedingrediens. Og pølsene er av typen go og mager, uten melk og gluten, for oss med allergi. Da retten skal gratineres, kan man ved allergi bare ta av en porsjon og gratinere uten ost, evt. med tofu mozarella ost isteden. Godt blir det uansett, og det er veldig enkelt.
Dette trenger dere (4 pers):
1 pakke go og mager middagspølser fra Gilde
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
4 ss tomatpure
2 ts oregano
3 gulrøtter
1/2 brokkoli
1 pakke hermetiske tomater (Eldorado)
1/2 grønnsaksbuljong
salt og pepper
2 ts paprikapulver
1 pakke (250 g) glutenfrie fullkornspastaskruer fra schär
200 g revet ost
Slik gjør dere:
- kok pasta
- finhakk løk og hvitløk og del gulrøtter i biter
- Ha olje i panna og fres hvitløk og løk i noen minutter
- tilsett tomatpure og oregano og la det surre med.
- tilsett gulrøtter, hermetiske tomater, grønnsaksbuljong og evt. litt vann.
- krydre med salt, pepper og paprikapulver
- del pølsene i biter og bland inn i sausen.
- bland pastaen inn i sausen og ha alt over i en ildfast form og strø revet ost over
- gratiner i stekeovnen ca. 10 minutter på 225 grader.
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
06/01/2016
Kremet tomatsuppe med kikerter og egg
Elisabeth suppe forrett, hovedrett 0 Comments
Er det ikke deilig med hverdag igjen? Å være ferdig med julematen og spise sunnere?Da kan det kanskje smake med en suppe??? Dette er en kremet variant av tomatsuppe, som smaker til lunsj, til middag eller kvelds. Enkel og godt, og sunt med kikerter som inneholder verdifulle næringsstoffer. Disse belgfruktene er kolesterolsenkende (noen kjæresten min må passe på), de kan derfor virke forebyggende på hjertesykdommer (spesielt sammen med hvitløk), grønnsaken gir stabilt blodsukker og forebygger derfor diabetes, de har prebiotisk virkning og er derfor bra for tarmfloraen, de inneholder jern som mange kvinner trenger, og mangan som er et viktig antioksidant samt magnesium, som inngår i en rekke prosesser i kroppen. Kikerter gir energi og metthetsfølelse, de har fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt proteininnhold som poteter, så her er det mye å hente i forhold til en lettere og sunnere livsstil nå på nyåret!
Dette trenger dere:
1 sjalottløk
2-3 fedd hvitløk, gjerne fersk
1/2 chili
2 bokser hermetiske tomater (gjerne Eldorado med hvitløk og basilikum)
2 ss tomatpure, 2 ts provancekrydder
1 grønnsaksbuljong
6dl vann
salt og pepper
kokte egg, kikerter, soyamatfløte
Slik gjør dere:
Hakk sjalottløk, hvitløk og chili. Ha olje i en varm gryte og fres løken noen minutter, ha oppi hvitløk og chili og la det bli mykt. Tilsett tomatpure og bland det sammen med det andre. La det surre noen minutter. Ha over de hermetiske tomatene og tilsett provancekrydder. Løs en grønnsaks-buljongterning i litt varmt vann og tilsett i suppa, samt ca. 6 dl vann. La suppa koke ti minutter. Tilsett ferdig kokte kikerter (Go green f.eks), husk å skylle dem og kok egg. Avkjøl eggene litt, fjern skallet og del eggene i to. Jevn suppa med ca. 1 dl soyafløte, ikke la det koke, da skiller den seg. Server suppa med egg og brød til. Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
05/01/2016
Fylt paprika
Elisabeth grønnsaker, oksekjøtt forrett, hovedrett 0 Comments
Lett, krydret og veldig godt…Til helgekosen, eller hverdags? Fritt valg. Fylt paprika kan varieres på utallige måter, med tacokrydder, med ost, med guacamole, med tomatpure, med oksekjøtt, med kylling, vegetarisk, med ris? Og paprika som bakes i ovnen, får en sødme og en smak som er fantastisk,,,prøv det og overrask din kjære og barna med snaddermat som dette på en helt vanlig tirsdag!
Dette trenger dere:
4 paprika
400 g kjøttdeig
1 sjalottløk
1 oksebuljong
2 dl vann
2 ss tomatpure
chilipulver
oregano
matfløte
ketchup
eller ganske enkelt med tacokrydder fra pose
kokt ris
salat ved siden av
tortillachips til topping
evt. ost til gratinering
Slik gjør dere:
Stek kjøttdeigen, eller annen type kjøtt. Hvis dere velger tomatvarianten, så finhakk løken og stek sammen med kjøttet, bland inn tomatpure, litt vann ca. 1 dl, 2 ss ketchup en oksebuljongterning og krydder (chili, oregano). Tilsett evt. litt matfløte. Kok ris og bland med kjøttet. Fyll paprikaene og stek på 200 g i 20-30 minutter. Kan gratineres med ost mot slutten.
Tacovarianten: Stek kjøttdeig, og bland inn tacokrydder og vann etter oppskrift på pakken. Rens og fyll paprikaene og stek på 200 g i 20-30 minutter, topp med tortillachips mot slutten. Servers med hjemmelaget guacamole (se bloggen under tilbehør for oppskrift).
Retten kan være både forrett og hovedrett – kos dere!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
04/01/2016
Sheperd’s pai a la tante Eva
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Sheperd’s pai stammer fra Irland og Storbritannia. Men mitt første møte med den var hos tante Eva på Åssiden i Drammen, for mange år siden. Dette er er form for ovnsbakt gryterett med potetmos på toppen som gratineres. Her kan dere bruke opp rester av poteter og grønnsaker etter de store julemåltidene, og kjøttet kan varieres etter hva man har tilgjengelig. Enkel og god mat som metter, men samtidig er en avveksling fra store, tunge middager. Og kosemat for kjærestepar som vil lage noe godt til kvelds…God start på hverdags-middagen!!!
Dette trenger dere:
400 g kjøttdeig
1 sjalottløk
3 ss tomatpure
2 ss ketchup
8 poteter
2 dl melk (rismelk)
1 ss melange (blå ved allergi)
salt og hvitpepper
amerikansk grønnsaksblanding
eller
2 gulrøtter
1 pose selskapserter
1 boks mais
Slik gjør dere:
Potetmos:Kok poteter. Avkjøl og skrell potetene. Mos med en grønnsaksmoser, og tilsett melk (rismelk ved allergi) ca. 2 dl, samt 1 ss margarin (blå uten ved allergi). Bland godt og smak til med salt og hvitpepper. Posepotetstappe kan også brukes 🙂
Kjøttfyll: Hakk sjalottløk og brun denne sammen med kjøttdeig. Tilsett tomatpure og la de surre litt. Tilsett ketchup, litt vann (1 dl) og bland. Tilsett evt. litt fløte hvis du har.
Legg grønnsakene nederst i en ildfast form, så legges kjøttfyllet på og dekk over med potetmosen. Stek i ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter til toppen er lett brunet.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
03/01/2016
Helstekt kalkunbryst med rosenkål og fløtesaus
Elisabeth kalkun hovedrett 0 Comments
Siden sønnen ikke var hjemme på selveste nyttårsaften, synes jeg det var på sin plass med litt kalkun første nyttårsdag. Så derfor stekte vi en kalkunfilet og lagde litt godt tilbehør. Det var deilig med litt magert kjøtt, og jeg ser fram til hverdager med grønnsakssuppe og torsk! Men helgen er ennå her, så da gjelder det å kose seg litt før mandagen kommer og nyttårsforsettene setter inn! Og ungdommen spiste 3 porsjoner!!!
Dette trenger dere:
1 kilo kalkunfilet/brystfilet
1 sjalottløk
1/2 eple
1 1/2 hønsebuljong
1 boks ananas
1 dl matfløte/soyafløte
risgele
2 drypp sukkerkulør
1 rødløk
1 gulrot
1 pakke rosenkål
mandelpoteter
Foto: Svein Raste
Slik gjør dere:
Sett stekeovnen på 180 grader. Salt og pepre kalkunen og stek i melange/olje til den er brunet på begge sider. Del gulrot og rødløk i biter og legg i en ildfast form. Legg kalkunen oppå og stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Stek til kjernetemperatur er ca. 70 grader. Hell over litt stekesjy innimellom. La hvile i 10 minutter før den skjæres i.
Saus: Hakk sjalottløk og eple i små biter og surr i en liten kjele med melange og olje. Ha i en hønsebuljong og ca. 4 dl vann. La det koke inn. Ha i 1/2 ananasboksen og litt kraft, legg resten av ananasen sammen med kalkunfileten i ovnen. Spe med kraft fra stekingen, når fileten er ferdig og jevn sausen med fløte. Smak til med salt, pepper og ripsgele/tranebærsyltetøy.
Rens og kok rosenkål i lit vann og 1 ss melange. Kok mandelpoteter, dvs. la de stå og trekke, ikke fosskoke, da går de i stykker.
Nyt en god middag nå på tampen før vi er tilbake til havregrøten og fiskepinnene. Men husk og at en god middag aldri blir feil, hverken for kroppen eller familien -innimellom. Og kanskje et nyttårsforsett kan være å samle familien rundt matbordet noen ganger i uka og lage en skikkelig middag fra bunnen av! Ps! Tranebærsyltetøy smaker supert til kalkunkjøtt – se bloggen for oppskrift under tilbehør!
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 1/2 time
02/01/2016
Ostekake på god vei inn i det nye året
Elisabeth bakst Bakst, Dessert 0 Comments
Ostekake har alltid vært en av mine favoritter, men etter at jeg fikk melkeallergi, har jeg slått fra meg tanken…For hvordan skulle jeg erstatte krem, kremost og rømme? Men etter et år i lære hos kjærestekokken og med selvtilliten på topp, tør jeg å prøve stadig nye ting på kjøkkenet! Og siden jeg for en tid tilbake fikk til å lage ostekrem til gulrotkake med tofuost, så har ideen om å bruke den i ostekake modnet. Og rømme det kan sløyfes i ostekaka, soyakremfløte kan bruke som fløteerstatning, og vipps – ostekaka var innen rekkevidde! Til og med med gelelokk! Så da jeg serverte den til kjæresten klokka tolv nyttårsaften med et glass musserende til, da var jeg ikke lite stolt over å kunne overraske han på vei inn i det nye året. Og kaka, den smakte helt fortreffelig! Og ingen av oss kunne merke forskjell,,,bare nytelse…
Dette trenger dere:
1 boks tofu ost original/tine kremost naturell
4 dl soyafløte til pisking/kremfløte
50 g melis/100 g hvis vanlig kremfløte
1 ts vaniljesukker
2 pakker sitrongele
200 g glutenfrie kjeks/eller digestives havrekjeks
120 g margarin (blå uten melk)
1 boks mandariner
Slik gjør dere:
- Smelt margarin.
- Knus kjeksen og bland inn margarinen, trykk «deigen» ut i bunnen av en rund kakeform eller hjertekakeform og sett kaldt – ca. 1/2 time.
- Lag geleen med 1/2 vannmengde og avkjøl (ikke stivne)
- Rør sammen tofuost, melis og vaniljesukker
- Pisk kremen og bland med nr. 4
- Rør inn geleen når den er avkjølt
- Hell blandingen i kakeformen over kjeksbunnen og sett i kjøleskap til den har stivnet – 5-10 timer (evt. natten over)
- Lag gele nummer to med halv vannmengde, avkjøl HELT og hell over kaka i et tynt lag, ca. 1 cm. La stivne (tar ca. 1 time).
- Pynt med hermetiske mandariner e.l.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 time (pluss kjøleskap 5-10 timer)
01/01/2016
Hummersuppe – havets godbit for kjærestepar – for en intro til nyåret!
Elisabeth forrett, skalldyr, suppe forrett 0 Comments
Foto: Svein Raste
Hummer er snaddermat, og hummersuppe er en forrett som virkelig slår an både til kjærestekos og til selskap! Mye av smaken i hummeren finner vi i skallet, og det kan vi lage god suppe av. Og hummer trenger ikke være dyrt, den vi brukte her var fersk, kanadisk og kostet 129 kroner! Min tante Else har ventet på denne oppskriften en stund nå,,,så her kommer den tante! Vi testet den ut til forretten på nyttårsaften, ble ikke feil det. Helt himmelske smaker, kraftig, mykt, kremet, litt spicy,,,jeg elsker kjærestekokken min,,,Godt nyttår!!!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2 porsjoner):
1 kokt hummer til 1 stk kjærestepar…
1/2 fennikkel
2 sjalottløk
1 gulrot
timian – gjerne frisk
1 ss tomatpure
4 dl fiskebuljongfiskebuljong
1 kork Noilly prat (tørr vermut)
2 dl hvitvin
1,5 dl matfløte/soyamatfløte
2 ss melange/smør
1 ss olje
1/4 ts cayennepepper
litt salt og pepper
Paven…
Slik gjør dere:
Del hummeren med en skap kniv over ryggen, ta ut paven og strengen, paven sitter øverst ved hodet (grumsete/grå/grønn – se bildet). Ta ut kjøttet (bruk gjerne skalldyrbestikk og knekker) og legg det til side i kjøleskapet. Smelt melange (blå ved allergi) og olje i en gryte med finhakka løk og gulrot, la dette surre noen minutter. Knekk skall og hummerklør (bruk gjerne en plastpose og slå med hammer eller biffbanker) og legg det i gryta. La dette surre i 5-10 minutter før dere tilsetter timian, pepper, tomatpure, cayenne og fennikel. Hell over hvitvin og ha oppi fiskebuljong. La det koke på svak varme i 20 minutter. Sil så ut hummerkrafta og kok suppa inn til den er passe tykk, tilsett fløte, smak til med krydder (salt og pepper). Fordel hummerkjøttet i varme skåler og hell over suppa. Pynt med det grønne fra fennikelen og nyt suppa og hverandre!!! God fornøyelse!
Vanskelighetsgrad: middels +
Tid: 1 time
10/01/2016
Tur-kjæresten slår til igjen – ut på tur med ei rype i sekken
Elisabeth vilt hovedrett, Ut på tur 0 Comments
SNU I TIDE..