Fullwidth – 2 Column
01/05/2015
Lammecarre til lørdagskosen :)
Elisabeth lammekjøtt hovedrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Da er det helg igjen og tid for kos. Men selv om mange gjerne vil hente fram grillen, så presenterer vi en rett denne helgen som passer året rundt. Det er jo ennå litt kaldt ute og, selv om sola skinner innimellom skyene. Lammecarre, er lammeryggen, med ribber og den lekre fileten innerst. Lam er favorittmaten til Svein, og jeg kan ikke si meg uenig. Dette milde, men smakfulle kjøttet gir rom for å prøve ut stadig nye retter. Tilbehøret kan varieres, og lammecarre gir mulighet for en helt spesiell presentasjon på grunn av de fine stykkene med ribben man får når man deler opp carreen. Og slik gourmet-mat faller i smak også hos eldstebarnet i huset, og ja, selv om vi er kjærester, har vi barna med under måltidene. Og det er en fryd å se eldstemann nyte et godt måltid. Han ble også nødt til å være fotograf denne gangen – noe han klarte fint!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere til 2 personer:
Ca. 600 gram Lammecarre
hvitløk
rosmarin
timian
8 Cherrytomater
1 persillerot
1/4 sellerirot
2 gulrot
1/2 gul løk
6 små sjalottløk
6 poteter
matfløte/soyafløte
Når Svein tilbereder lammecarre bruker han god tid. Kjøttet bør tas fram på formiddagen og marineres med olje, hvitløk, timian og rosmarin. La kjøttet stå framme, for å tempereres. Stek aldri kjøtt som er kjøleskapskaldt! Så kokken begynner altså å bearbeide kjøttet allerede på formiddagen. Senere på ettermiddagen, står vi side om side ved kjøkkenbenken med hvert vårt glass rødvin, og forbereder tilbehøret. Og det er ekstra koselig å pusle sammen på kjøkkenet, spille god musikk og ta en skål, når det er helg og vi har god tid. Bruk fridagen til å være tilstede for hverandre, dere har sikkert hatt en hektisk uke, kanskje ikke sett hverandre, eller hastet til og fra jobb, barn og aktiviteter. Så prøv å la noen helgedager være hellige, og tilbring kvalitetstid sammen. Og innimellom kokkeleringen blir det selvsagt rom for et kyss eller flere…kiss the cook, and make him happy 🙂 Jeg er sikker på at maten blir bedre på denne måten…mat laget med kjærlighet <3
Til denne retten valgte vi en blanding av rotgrønnsaker; gulrot, persille-og sellerirot, gul løk, Cherrytomater, sjalottløk og sukkererter. Sjalottløkene stekes i litt olje med dryss av sukker over, for å få en fin glans og smak. Sukkerertene blansjeres raskt i kokende vann og avkjøles.Gulrot, selleri og persillerot kuttes i staver, og brunes lett i olje sammen med løk. Lammet brunes også lett i panna, før det settes i ovnen ( 225 grader)sammen med grønnsakene ca. 20 min. til det er rosa inni – ca. 62 grader kjernetemp. Bruk steketermometer. Og når lammet er ferdig stekt, spres en deilig lukt av hvitløk og urter seg i leiligheten…sammen med søtlige dufter av stekte grønnsaker. Men husk for all del å la kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres i. Som tilbehør til lammet valgte vi denne gangen fløtegratinerte poteter. Skjær poteter i skiver, hakk 2 fedd hvitløk, strø over salt og pepper, og hell over matfløte eller soyafløte. Stekes i ovnen i ca. 45 minutter. Sausen lager dere av kraften fra Lammecareen. Det blir en del kraft når lammet står i ovnen, så bruk dette, tilsett litt urter; timian og rosmarin, og jevn skyen med litt maisenna.
Til lammet anbefaler vi en god rødvin, for eksempel Marques de Murietta, Reserva 2010 Rioja.
Foto: Magnus Jølberg
God helg fra kjøkkensjefen og assistenten hans!!!
29/04/2015
En tur i butikken
Elisabeth Tips / ting, Ut på tur 0 Comments
Foto: Svein Raste
Før var handling noe jeg gjorde raskt og uten særlig innlevelse. Jeg handlet matvarene jeg trengte, og tenkte lite over hverken hvilke inntrykk maten ga meg, eller hva jeg valgte. Riktignok så jeg på datostemplingen og vurderte utseende til frukt og grønt, men det var alt. Så møtte jeg Svein, og en tur i butikken med han, gjorde at jeg måtte endre adferd. Jeg syntes i starten at han var underlig, der han gikk og kjente og luktet på frukt-og grønnsaker. Jeg hadde da ikke tid til sånt, tenkte jeg og strenet irritert videre for å bli fort ferdig! Men så oppdaget jeg hvilken enestående mulighet denne handlingen var, til å være tilstede i nået, å sanse farger, lukt og form. Og jeg begynte å bruke turene i butikken på en ny måte, og så på besøkene mine, som tidligere hadde vært preget av stress og hastverk, som en mulighet for å være tilstede her og nå. De fleste butikker har frukt-og grønt plassert ganske med en gang man kommer innenfor i butikken, og etter min mening er det her den største muligheten for tilstedeværelse befinner seg, mellom fargerike frukter og grønnsaker, som i tillegg lukter godt. Så bruk denne muligheten til å ta et pust dypt ned i magen og stress ned blant meloner og epler, når du kommer sliten innom butikken, for å handle etter jobb.
Den dagen bildene i innlegget ble tatt, var det første som møtte oss, friske, røde jordbær fra Nederland. Duften minnet om sommer og vi ble begge begeistret og løftet. En eldre dame, som også ble fristet av bærene, sa hun måtte kjøpe to kurver, fordi de luktet godt og så deilige ut. Og vi hadde en hyggelig prat med damen, takket være vår tilstedeværelse der og da. Fristelsene vekket sansene og humøret vårt steg. Så når du handler frukt og grønt; se, lukt, kjenn og la sansene bring deg i en modus som er her og nå. Pust inn duftene av friskhet og sunnhet, og kjenn hva det gjør med deg! Hva lukter du? Sødme, syrlighet, jord ?Ta deg denne tiden, bruk handleturen i butikken på en måte som gir deg påfyll i en hektisk hverdag. Kjenn på mangoen – er den moden? Er avokadoen passe myk? Gå på torget om sommeren, eller besøk en grønnsakhandler, eller en innvandrerbutikk, hvor nye, spennende frukt-og grønnsaker venter på å bli utforsket. Og selvfølgelig tilbered og spis godsakene hjemme! Det vil løfte deg, uten tvil!
Foto: Svein Raste
Friske urter finnes i de fleste dagligvarebutikker. Og som dere vet, de lukter fantastisk, men tar dere tid til å lukte? Prøv, å se hva det medfører. Jeg opplever at lukter er beroligende, berusende og definitivt løftende på sinnet. Og det gir inspirasjon til matlagingen, for når man vekker luktesansen, begynner hjernen å bearbeide og tenke ut hva den kan bruke urter, frukt og grønnsaker til. Og vips, så har du laget middag med en ny vri, med friske urter til, eller en chutney av mango, eller eple, som dressing til en ellers kjedelig salat. Det å ta seg tid og vekke sansene, åpner alltid for ny inspirasjon, kanskje fordi vi oppnår kontakt med oss selv i en hverdag hvor vi ellers raser av sted og ikke har rom for å kjenne etter? Men vi er utstyrt med disse egenskapene, så det er nok meningen at vi skal bruke dem. Jeg tror sansene våre er med på å skape balanse i oss og redusere stress. Så min oppfordring er: gå i butikken og sans! Og la deg inspirere til matlaging full av farger, lukt og spennende smaker!
Foto: Svein Raste
Let the senses lift you up, breath in the smell of life and be here and now!!!
24/04/2015
Små retter før kveldens måltid
Elisabeth forrett, skalldyr forrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Svein er ekspert på å lage gode salater med majones som basis. I dag skal vi presentere en krabbesalat på toast eller loff. Denne kan brukes som en forrett eller en mellomrett, og er et deilig lite måltid, før helgens hovedmåltider skal inntas senere på kvelden. Vi serverer retten sammen med et glass hvitvin, i glass fra selveste Kari Ulleberg, glassblåseren fra Drammen. Hun lager vakre glass, som er gode å bruke til vinsmaking og gir vinen en fin bouquet. I ettermiddag stod vi på kjøkkenet og laget denne enkle salaten sammen. Det ble en fin aktivitet, som roer ned energien etter uka, og som får oss i kjærestemodus og setter stemningen mellom oss, når vi ikke har sett hverandre på noen dager. Svein elsker å dandere maten, for så å ta lekre bilder av den, som dere sikkert har skjønt…og det er en fryd å se hvordan han gjør seg flid. Mat som blir lekkert presentert på et fat eller en tallerken, er innbydende og smaker virkelig nydelig! Enige? Og det er fint å se kjæresten sin gjøre noe han liker og trives med, å få dele opplevelsen med ha og lære mer om matlaging – det gleder meg og gjør meg glad. Så gjør hverandre glade og sett tonen for helgen allerede i kveld, og la helgen bli en helg i kjærlighetens tegn…
Dette trenger dere:
1 krabbeskjell m/fyll
5 ss majones
1/2 boks asparges
1/2 sjalottløk
1/2 paprika
dill
pepper
soyasaus
1/4 presset sitron
2-3 dråper Tabasco saus
Slik gjør dere:
Ha majonesen i en bolle. Bland inn krabbekjøttet, og litt aspargeskraft, finhakk løken og paprika og bland i. Smak til med pepper og cirka 1 ss soyasaus. Klipp opp frisk dill og bland inn. Press litt sitron over og noen dråper Tabasco. La blandingen stå kaldt en stund før servering. Ha krabbesalaten på små loffskiver eller toastskiver. Toast kan dere lage selv ved å steke loffskiver i ovnen med olivenolje og havsalt over, eller på samme måte i stekepanna eller kjøpe ferdige toast fra Sæthre kjeks.
Vi ønsker dere en god fredag!!!
22/04/2015
Turmat for kjærester som vil ut og nyte solen sammen!!!
Elisabeth fisk, spekemat, turmat forrett, Oppskrifter, Ut på tur 0 Comments
Foto: Svein Raste
Solen skinner virkelig om dagen, så hvorfor ikke tilbringe tid utendørs? Vinteren har vært lang, og vi lengter etter varmen og solstrålene. Når været er bra, bruker vi mindre tid inne på kjøkkenet. Dere lesere skrev at spekemat var en favoritt nå som våren og sommeren kommer, så her kommer en liten rett hvor spekemat kan være ingrediens. Lefser kan fylles med så mangt og smaker godt på tur, eller ute på terrassen, og i hagen. Her har vi brukt både spekeskinke og laks/ørret. Samt smøreost, for eksempel Philadelphia, eller for de som har allergi, tofutti creamy smooth med urter. Glutenfrie lefser fås kjøpt ferdig i butikken, så her er det bare å smøre og rulle, skjære opp i fine serveringsklare biter og smake! Det salte sammen med den myke osten, og lefsa, som er både søt og rund i smaken, blir ikke feil! Og har dere tilgang til fjellet, marka, eller sjøen, så pakk sekken og gå på tur sammen. Svein er en super kjæreste på denne måten, for han er vant til å gå på tur og er alltid godt forberedt. I sekken har han bestandig det som trengs og litt til…og han vet å passe på at kjæresten hans ikke mangler noe. Så til dere menn, vær menn på tur, og sørg for godt sitteunderlag, drikke, mat, utstyr til evt. båltenning, primus, vann og kjele. Maten smaker virkelig utendørs! Kjenn kroppen våkne til liv når sola steiker, gå hånd i hånd langs stien eller i fjellheimen, opplev at det grønnes, spirer og gror, og nyt hjemmelaget mat når dere tar en rast.
Til oppskriften trenger man:
Potetlefser/lomper
Røkt laks
Stranda skinke/spekeskinke
Smøreost – gjerne med krydder/urter/gressløk
Smør lefsene med et tynt lag ost, legg på laks/spekeskinke og rull sammen. Del i skiver og pakk ned i matboksen, server på en tretallerken eller rett fra fjøla! Ved siden av kan man selvsagt lage en salat og servere potetsalat til, så blir det et lite måltid.
18/04/2015
Kjærestedessert – bakte fiken med Chevre, nøtter og honning
Elisabeth dessert, fiken, honning Dessert 0 Comments
Foto: Svein Raste
Bakt fiken! mmm livet er herlig, sier Svein når vi kommer til desserten…han elsker søtsaker! Fiken er en frukt som vokser i middelhavslandene og Brasil. Fiken fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Den inneholder mye kalium, som er bra for hjertet. Fiken er også bra for fordøyelsen, på grunn av høyt fiberinnhold og et enzym som hjelper fordøyelsen. Fiken passer godt til dessert, men prøv de gjerne sammen med spekemat og ost. Svein har en oppskrift på lager hvor han fyller en oksefilet med fiken,,,mmm,,,gled dere! I helgen som var laget vi en dessert, hvor vi bakte fiken i ovnen og gratinerte med Chevre-ost (eller tofu-mozarella), hasselnøtter og honning! Himmelske smaker sammen! Føltes som en rett tatt ut av Bibelhistorien… Fiken regnes som et afrodisiakum, på grunn av utseende, og det er lett å skjønne når man deler den i to og lar fantasien løpe…Smaken er mild og rund, litt søtlig og nøtteaktig og det myke fruktkjøttet nesten smelter i munnen…
Foto: Svein Raste
4 personer:
100g Chevre/tofu mozarella
150 gr. valnøtter
4 ss flytende honning
Foto: Svein Raste
Skjær et dypt kryss i fikenene uten at de deler seg. Legg en ostebit i midten, stør hakkede nøtter og ha over honningen. Bakes i små ildfaste former i ovn på 200 grader i ca. 10 min. til osten smelter.
Tallerkenen er pyntet med plomme og kaktusfrukt i biter, samt en kule med Tofu sjokoladeis…En nydelig rett lørdag kveld, eller når regnet øser ned og når du har lyst på noe lunt etter måltidet, før du finner armkroken til din kjære.
Tenn stearinlys og smak på en guddommelig dessert!
17/04/2015
Lun kongekrabbe på 1-2-3 !
Elisabeth forrett, skalldyr forrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Vi fortsetter med havets delikatesser. Denne ugjestmilde ugagnskråka fra Russland, har invadert kysten vår ned mot Lofoten i nord, og har blitt et kjærkommet tilskudd til skalldyrsortimenet, selv om den ikke finnes naturlig i norske farvann. Kongekrabbe minner om sjøkreps og hummer i konsistensen på kjøttet. Den kan spises kald eller lunken, som forrett eller hovedrett, som tilbehør i salater eller supper, og den kan og gratineres. Kjøttet er saftig og inneholder lite fett.
Første gang Svein og jeg ble introdusert, serverte han kongekrabbe hos felles venner. Jeg husker godt den blide, gjestmilde kokken, som vartet opp med godsaker til gjestene. Selv var jeg den gang involvert med en annen, men falt umiddelbart for Sveins utstråling og sjarm. Det at han i tillegg kunne forføre via maten, var helt klart et pluss. Det sies at veien til mannens hjerte går via magen, men som utgjort feminist, tror jeg det stemmer like mye for kvinnen.
Helgens oppskrift, er en forrett, eller en smårett – en appetittvekker. Dette er utpreget sommermat, men hvorfor ikke ta sommeren litt på forskudd? Kjærestemat er det i hvert fall…så utforsk smakene i det saftige, salte krabbekjøttet, fulgt av en lett salat. Blir du henført? Blir kjæresten din henført? Ja, da er det duket for en vellykket kveld!
Oppskrift: til 2 personer
300 gram kongekrabbe
smør/melange(evt. blå uten melk)
dill
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1/2 chili
1/4 isbergsalat
4 Cherrytomater
1 lime
1 avokado
Klipp Kongekrabben opp i passe stykker, bruk saks. Klipp et snitt på langs oppå bitene. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili og fres det i smør/melange til det blir mykt – fyll Kongekrabbene med garnityren. Press over litt lime, settes i ovnen på ca.180 grader i noen minutter, til krabben har fått en liten lunk. Danderes på fat oppå finstrimlet salat, pynt med avokado skjært i skiver, Cherrytomat, lime og en kvast dill.
Til retten anbefales et glass iskald Chablis. Husk å lukte på vinen, se på den, smake! og kjenn hvordan den myke drikken fyller munnhulen…Kanskje kjenner du snev av sol og sommer? Kanskje kan du ane et hint av sjømineraler? Muligens finner du et snev av eple her? eller en sitrusfrukt? Friskt er det i alle fall!Uansett lukt, smak og bli forført!
Foto Svein Raste
Enjoy!!!
11/04/2015
Provance kyllinggryte med båtpoteter
Elisabeth gryterett, kylling, poteter hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
For noen uker siden kjøpte jeg en Le Creuset gryte. Når man interesserer seg for matlaging, blir det stadig nye innkjøp til kjøkkenet. Og dessuten er det jo koselig å gå og kikke på nyttig utstyr sammen med kjæresten. En slik gryte er ypperlig til å lage gryteretter, supper og kokt mat i. Både Svein og jeg er spesielt glad i kokt mat, og denne gryta får fram smakene på en fantastisk måte. Gryta tåler ikke sterk varme, max 200 grader i ovnen, og opp mot 6 på kokeplata, så maten får god tid til å godgjøre seg, og man beholder smakene samt saftigheten i kjøttet.
Kylling er en mangesidig råvare. Kanskje mer hverdagsmat i manges øyne, men i dag finnes det kylling på markedet som helt klart overgår den klassiske grilla kyllingen. Både Stange gård og Holte gård blant annet produserer gourmetkylling. Dette er gårdskylling, som ales opp i et naturlig miljø, de fores med vegetabilsk fòr uten antibiotika og kyllingene får vokse langsomt, slik at smaken i kjøttet blir best mulig.
En lun gryte med kylling som hovedingrediens smaker alltid godt, og er en fortreffelig lørdagsrett, for kjærestepar og eventuelle venner eller barn. Igjen snakker vi smak, smak, smak, sansene vekkes og vi bruker god tid ved bordet – både til å spise maten og nyte hverandre!
Retten bør forberedes i god tid, og den tar minst to timer i ovnen, men da kan man benytte tiden til å kose seg sammen på kjøkkenet imens! Vi tar et glass vin mens vi forbereder maten, lukter på råvarene, ser hverandre inn i øynene, gir kjæresten et kyss…Ofte står vi ved benken med hver vår fjøl; jeg får som regel ansvar for grønnsaker og poteter, mens Svein håndterer kjøttet, han har virkelig håndlag med kjøttkniven! Sett på god musikk og lag god stemning mens maten tilberedes, det gir garantert en god opplevelse også resten av kvelden!
Dette trenger du til 4 personer:
En hel landkylling, eller 4 store lårstykker
Til marinering:
olje
timian/rosmarin
sitron
Grønnsaker:
1 squash
1 paprika
2 sjalottløk
2 gulrot
2 pastinakk
2 persillerot/evt. sellerirot
8 amadinepoteter
olje
havsalt
evt. litt hvitvin/eplejuice, men grønnsakene, oljen og kyllingen lager mye god kraft alene.
Slik gjøre dere: Del kyllingen i serveringsstykker (i oppskriften kan det brukes hel kylling, eller lårstykker), Stykkene marineres i olje, hvitløk og rosmarin/timian og litt presset sitron. Resten av skroget kan gjerne brukes til å koke kraft. Den blir ypperlig til suppe eller saus. La stykkene ligge til marinering mens grønnsaker og potetbåter forberedes.
Foto: Svein Raste
Del grønnsaker i terninger/biter. Del poteter i båter. Dekk bunnen i gryta med olivenolje. Ha i grønnsakene. Legg kyllingstykkene over. Settes i ovnen med lokk på 200 grader i minst 2 timer.
Foto: Svein Raste
Potetene legges i en ildfast form med olivenolje, vendes i oljen, strø havsalt over (gjerne gourmetsalt med hvitløk og rosmarin fra Jozo), og stekes sammen med kyllingen de siste 45 minutter. Når kyllingen tas ut, kan den hvile i gryta 15 min, mens potetene får steke ferdig på 250 grader. Hvis det er ønskelig, kan retten serveres med en provancesaus til – Stange gård har en egenprodusert saus, kokt på kraft, som er nydelig, eller man kan lage saus av kraften fra kyllingrestene.
Bon appetit!!!
10/04/2015
Til mat følger også god vin
Elisabeth vin Vintips 0 Comments
Nå er det helg igjen og vi fortsetter med flere innlegg. Siste innlegg handlet om å smake på maten, håper dere likte innfallsvinkelen vår, og i dag skal vi ta for oss hvordan smake på vin. Vin og mat hører sammen, og vin blir stadig mer populært. Svein har vært en ivrig vinentusiast i mange år, og i forbindelse med pubvirksomheten, har han vært på utallige vinsmakinger og reiser i utlandet, hvor han har besøkt produsenter. Selv har jeg vokst opp med en far som i mange år har interessert seg for vin, men det er etter at jeg traff Svein at interessen har økt betraktelig. Jeg skjønner etter hvert at balansen mat-vin er viktig, en god vin kan falle helt sammen, hvis den serveres til feil type mat og vise versa.
Vin handler i likhet med mat om sansing; syn, lukt og smak. Når man heller vinen i et glass (bruk klare tulipanformede glass med stett og stor klokke), kan man studere fargen ved å holde glasset på skrå mot et hvitt underlag, da kommer fargen tydelig fram, og man kan se hvordan fargen endres fra kanten og innover. Fargen kan indikere om vinen er ung (blåskjær) eller gammel (mer oransje/brun – i hvitvin – dyp gulfarge). Man kan også se om vinen «henger» igjen i glasset når den snurres rundt, «tårer» indikerer høyere alkoholinnhold.
08/04/2015
Om å spise med oppmerksomhet
Elisabeth grønnsaker Tilbehør, Tips / ting 0 Comments
Foto: Svein Raste
Er dere oppmerksomme når dere spiser? Smaker dere virkelig på maten? Mat gir rom for bruk av sansene; syn, lukt og smak. Fordøyelsen begynner lenge før vi putter maten i munnen! Allerede når vi lager maten, ser på fargene, lukter på råvarene, starter magen å forberede seg på det som skal komme. Og er vi tilstede gjennom hele prosessen, hjelper vi fordøyelsen, slik at kroppen kan nyttiggjøre seg næringen og fordøye bedre. På den annen side gir mat mulighet for å øve opp tilstedeværelsen i livet, nettopp fordi mat vekker sansene. I helgen som var lagde vi denne herlige grønnsaksblandingen som tilbehør til lammeribbe, bestående av tomater, squash, sukkererter og små sjalottløk, som vi bakte i ovnen i ca. 20 min på 175 grader. Og da vi satt ved bordet og spiste, tok vi oss tid til å virkelig smake! Det skal sies at vi pleier å spise sakte og med nytelse, men enda kan vi øve oss på å ha mer oppmerksomhet når vi spiser. Dette er en øvelse i mindfulness faktisk (som jeg gjennom kurs og studier har utforsket). Prøv selv; vi tok en bakt tomat, lot den bli litt avkjølt (de blir fryktelig varme innvendig, så obs!), studerte den røde fargen og formen, før vi puttet den i munnen, hvor vi smakte videre på tomaten med tungen, før vi satte tennene i tomatkjøttet, og opplevde eksplosjonen av smaker som fylte munnen (sødme, syrlighet, varme…). Slike øvelser i tilstedeværende spising, er opplevelser som vil øke graden av nærvær i alt man gjør. Ikke minst i forhold til kjæresten. Mat og kjærlighet går hånd i hånd, og det gjelder å være tilstede, med oppmerksomhet og nytelse, stoppe opp og sanse, lytte og gi seg hen. De som ikke innser dette, aner ikke hva de går glipp av! Så spis en tomat, med andakt og følelse – og merk forskjellen!!!
Be here and now – not before and after !!!
05/05/2015
Het tomatisert løksuppe på en regnfull dag :)
Elisabeth chili, suppe forrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Ja, dere, regnet øser ned, men naturen trenger vann, sånn at alt kan spire og gro nå som det er vår. Imens får vi hygge oss innendørs og spise mat som varmer. Denne løksuppen er en hot variant, som Svein har i oppskriftssamlingen sin, fra han drev restaurant. Den er enkel å lage og smaker utrolig godt. Chili og hvitløk sammen med løk, skaper en fin, rund, sødmefylt smak, når ingrediensene får koke sammen en stund. Om du har mulighet, så bruk gjerne kraft du selv har kokt (hvis du lager vår franske kyllinggryte dagen i forveien, kan du koke kraft på kylling skroget), men ellers kan buljong benyttes. Så hvis kjæresten fryser og er uggen nå som regnet trommer på taket, lag en varmende suppe til henne eller han så blir de kanskje hete igjen. Og som sagt tidligere – Chili er et afrodisiakum, så med denne suppen til kveldskosen, er det duket for hjerter i brann 😉
Ingredienser:
1/2 dl olivenolje
6 gule løk i skiver
2 fedd hvitløk
2 kvister timian/eller tørket
1/2 rød Chili uten kjerne
8 dl kyllingkraft (hønsebuljong kan brukes)
4 flådde tomater uten kjerne og skinn
2 stilker basilikum
Kvernet havsalt og kvernet sort pepper
Varm opp olivenolje og tilsett løk og hvitløk. Sauter og fres det rundt i en gryte til løken blir lett brun og myk. Tilsett timian, chili og kyllingkraft. Kok ned til ca. 6 dl, tilsett basilikum og tomater i terninger. Smak til med salt og pepper. Godt med toast eller krutonger i, gratiner gjerne i ovnen med ost, eller med fersk loff/finbrød. Denne suppen varmer godt, men husk ikke tilsett salt i suppen før til slutt, det er salt i hønsekraft.
Foto: Svein Raste
«If you want to see the rainbow, you have to learn to apreciate the rain.»
Paulo Coelho