Layouts
19/08/2016
Indrefilet av okse med hjemmelaget bernaise
Elisabeth oksekjøtt, saus Uncategorized 0 Comments
Når kokken virkelig er i slaget, så disker han opp med et gourmet-måltid. Denne gangen med hjemmelaget bernaise laget helt fra bunnen av…med masse gode grønnsaker, kryddersmør, rømme og bakt potet. Et ekte herremåltid, men nydelig mat også for oss jenter. Gutta i huset storkoste seg i hvert fall skikkelig. Et slikt måltid oser av smak og kalorier, så det anbefales å inntas i god tid før sengetid…
Dette trenger dere:
Bernaise:
6 eggeplommer
100 g margarin per egg
1/4 sitron
2 ts tørket estragon
noen dråper tabaco
1 ts hvit pepper
Reduksjon:
2 dl hvitvinseddik
1 dl sterk eddik
2 laurbærblader
1 ts tørket estragon
1 finhakket sjalottløk
4-5 hel pepper
Slik gjør dere:
- finhakk sjalottløk
- kok sammen med edikkene og krydder til det er halvert
- avkjøles og brukes i sausen
- kan fint lages i god tid før bernaisen skal monteres
- ha 6 eggeplommer i en arbeidsbolle – gjerne en av metall og la disse få romtemperatur
- smelt margarin i en kjele, og skum av avfallsstoffer på toppen – la det holde cirka 70 grader
- cirka en halvtime før servering av maten, tilsetter du reduksjonen i eggeplommene, har varmt vann i vasken og begynner å piske dette så det tykner
- når det tykner, sper du sausen med margarin, litt og litt, mens du rører
- til slutt smaksetter du sausen med estragon, tabasco, presset sitron og pepper
- hold sausen varm i vannbad til servering
- hvis sausen blir for tykk, kan den spes ut med litt lunkent vann
Hvitløk-og chilismør:
50 g margarin/smør
2 fedd hvitløk
1/2 chili
pepper
- la smøret bli mykt
- hakk hviltløk og mos denne
- hakk chili
- bland at i smøret med litt pepper og tabasco
- sett kaldt i kjøleskap, så det blir hardt før servering
Baktpotet-rømme:
2 dl rømme
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk finhakket
blandes med rømmen og serveres i poteta
Bakt potet:
Kjøp ferdige bakepoteter. Sett ovnene på 225 grader, og bak i 1 time + alt etter størrelsen.
Server med rømme eller kryddersmør.
Indrefilet:
Beregn ca. 200 gram kjøtt per person
Ta ut kjøttet i god tid før steking. Rens bort evt. hinner på utsiden. Brun i margarin/olje og la hvile. Sett inn et steketermometer og stek i ovnene på 200 grader i cirka 15 minutter – til det viser 55 grader. La kjøttet hvile i 15 minutter før du skjærer i det – da vil kjøttet ha en kjernetemp. på a. 60 grader. Så skjæres det i fine, litt tykke skiver.
Om du vil tar du noen cherrytomater i den ildfaste formen sammen med kjøttet, når det stekes i ovnen.
Grønnsaker:
1 persillerot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
1 smakspaprika
6 sjalottløk
Hakk persillerot, sellerirot og gulrot i fine staver. Del smakspaprika i fine, store biter. Ta skallet av sjalottløk og stek i olje/margarin. Ha litt sukker over, for å få en fin glans. Ha alt over i en ildfast form, og varm grønnsakene like før servering.
Vintips:
Rioja La Gunilla 20111
Foto: Svein Raste
skål og god helg
Se filmen slik lager du bernaise:
14/08/2016
Gratinerte bær med sabayonne
Elisabeth blåbær, dessert Dessert 0 Comments
Nå som det er sensommer, bugner det av bær i skog og mark. En lørdag tok vi en tur i skogen, og fant masse deilige friske bringebær. Det hadde regnet litt, og bærene var duggfriske. Det å gå en slik tur med sin kjære, er koselig. Vi blir veldig tilstede her og nå, når vi sanker mat på denne måten. Og praten går ledig oss imellom, så det er en fin måte å skape kontakt og nærhet på. Også blir jo resultatet til nytelse for begge til slutt, når desserten er ferdig og kan spises. Og etter det, er det aldri godt å vite hva som skjer.
Dette trenger dere:
6 eggeplommer
6 ss sukker
2-3 ss likør (Cointreau f.eks.)
2 ts vaniljesukker
500 g bringebær og blåbær (evt. andre)
Slik gjør dere:
- Ha bær i en ildfast form/paiform
- Skill ut eggeplommer og ha i en arbeidsbolle
- Ha i sukker, vaniljesukker, likør
- Pisk i vannbad (varmt 80-90 grader)
- Pisk til det blir luftig og fint
- Sett ovnen på 250 grader, demp ned til 200 etter noen minutter
- Bruk gjerne litt grill på slutten – men obs! følg med – oveflaten skal bare bli svakt brun
- ca. 12-15 minutter steking
Serveres lunken til dessert etter et godt måltid.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 30 minutter
Foto: Svein Raste
Her er en filmsnutt – hvor kjærestekokken viser hvordan man går fram
07/08/2016
Langstekt kjeribbe – kje din vilje…
Elisabeth kjekjøtt hovedrett, Kortreist mat 0 Comments
Mens jeg var på ferie med barna, var kjærestekokken på tur med kameraten sin Bjørn på fisketur i Reinskarven. Mye fin ørret ble det, som jeg fikk smake på, men også deilig kjeribbe, som han kom over på tur hjem til hytta, da han passerte Rukkedalen og fant et koselig landhandleri. Her solgte de kjeribbe fra Rå Smak sin butikk i Asker, og kjærestekokken kunne simpelthen ikke la være å kjøpe med seg – noe jeg ikke akkurat ble lei meg for. Kje er utrolig godt, mørt og mildt i smaken. Tidligere har vi spist kjebog, men disse snadder-ribbene, var virkelig digg lørdagsmat. Den ble selvsagt tilberedt etter alle kunstens regler, marinert, langtidsstekt, fikk hvile, og ble servert med en lekker stekeskorpe. Kjærestekokken er tålmodig, både på kjøkkenet og i forholdet – og det gir alltid et godt resultat. La det kje,,,det er verdt å ta en tur i en delikatesse-forretning av og til, for noe ekstra godt, noe utenom de vakuumpakkede standard-varene i butikken.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2 pers):
1 side kjeribbe ca. 1 kilo
olivenolje
4-5 fedd hvitløk
timian
salt og pepper
2 ts honning
4 poteter
Salat:
salat
6 cherrytomater
1/2 agurk
1 paprika
Slik gjør dere:
- ta ut kjøttet på morgenen, gni det inn med olivenolje, gjerne med noen dråper sitron i, knus hvitløk med ca. 1 ts salt, slik at hvitløken blir som en pasta du smører utover kjeribbene. Krydre med pepper og timian. Dekk til med plast og la stå i ca. 5 timer.
- sett ovnen på 130 grader, legg kjeet i en ildfast form og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen.
- stek til det får en kjernetemperatur rundt ca. 70 grader.
- hell over litt stekesjy underveis
- senk temperaturen til 80 grader, og langstek videre i ca. 2 1/2 time.
- mot slutten setter du på grillen, pensler litt honning på kjøttet, slik at kjøttet får en fin gyllen stekeskorpe. ca. 10 minutter.
- ta det ut og la det hvile – ca. 15. minutter
- skjær poteter i skiver og ha i en ildfast form med olje. Krydre med salt og pepper og stek i ca. 30 minutter, eller med kjeet en stund, til potetene er møre.
- lag salat og server ved siden av med en god balsamico-edikk til.
- bruk stekesjyen over som sjy når du serverer
Foto: Svein Raste
Og så var det bare å sette tennene i disse saftige ribbene og nyte…spareribs av kje – anbefales virkelig!
Vanskelighetsgrad: enkelt
Tid: 8 timer (inkl. marinering)
06/08/2016
Blåbærpai
Elisabeth blåbær Bakst, Dessert, Kortreist mat 0 Comments
Det er tid for blåbær. Nå modnes de og er plukkeklare. Akkurat som vi kjærester gjør. Forholdet modnes stadig, går over i nye faser, men ennå holder vi lidenskapen varm. I det siste har jeg sett et par intervjuer med eldre ektepar som har levd sammen hele livet. Felles for disse vakre parene, er at de aldri har sluttet å ta på hverandre, kysse og ha nærhet. Og jeg forstår godt hvorfor de har levd sammen så lenge – for disse daglige kjærtegnene er selve limet i et forhold – nærhet holder oss sammen og gjør at båndene mellom oss stadig blir sterkere, og at kjærligheten stikker dypere. Også hjelper det helt klart med litt blåbærpai – for det å gjøre kjæresten lykkelig og få han til å smile over nybakt kake – det gjør godt – både for han, for forholdet, og ikke minst for meg. Omtanke = glede og glede delt = dobbel glede tilbake.
Dette trenger dere:
1 pakke glutenfri paideig – det glutenfrie verkstedet
250 g blåbær
brunt sukker
smør/melange blå uten
sukker
potetmel
Lag deigen etter anvisning på pakken søt paideig.
Ha renset blåbær i en arbeidsbolle, bland inn ca. 3 ss brunt sukker, 2 ss potetmel
Trykk deigen ut i en paiform og prikk bunnen med en gaffel
Behold litt deig til å smuldre over som topping
Stek paideigen først i 10 minutter
Avkjøl litt og ha på blåbær-fyllet
Strø litt brunt sukker på toppen
Stek videre i ca. 40 minutter
Server med is, krem, eller vaniljesaus, eller helt som den er
Foto: Svein Raste
Nytelse i hver bit…
11/07/2016
Sommerkoteletter med spinatstuing og kokte poteter
Elisabeth svinekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Sommerkoteletter kan brukes til så mangt. De må ikke nødvendigvis grilles med potetsalat til. Hva med denne vrien med stuet spinat og stekte tomater? Stuet spinat med hvitløk og sjalottløk, er utrolig godt og veldig sunt da. Og det smaker fantastisk til røkt svinekjøtt – dette er sommermat – prøv selv å se.
Dette trenger dere (2 personer):
2 sommerkoteletter
1 pakke vasket, frisk spinat
4 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 dl matfløte/soyamatfløte
pepper og salt
6 cherrytomater
6 små poteter
Slik gjør dere:
- Sett poteter til koking
- Stek koteletter
- Hakk hvitløk og sjalottløk
- Ha spinaten i en kjele med olje og litt smør/margarin i bunnen – ha i hvitløk og sjalottløk og fres dette til spinaten faller sammen.
- Krydre med salt og pepper og jevn med fløten
- Stek tomater i panna
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
09/07/2016
Rabarbrapai
Elisabeth rabarbra Bakst, Dessert, Kortreist mat 0 Comments
På Rastebu vokser rabarbra ved hytteveggen. De store grønne bladene skjuler rødgrønne stilker, som kan brukes til så mangt. Tidligere har vi laget rabarbrakompott, men siden kjærestekokken elsker søtsaker og kaker, ville jeg prøve meg på en pai. Jeg kom over en halvferdig deig fra det glutenfrie verkstedet, og tenkte at denne skal vi prøve på hytta i sommer. Så da ble deg pai på han Raste til kvelden. Mmmm…deilig, søtt og syrlig,,,en glad mann er en fordel…
Slik gjør dere:
Rens, vask og skrell rabarbra, ikke bruk bladene
Lag deigen etter anvisning på pakken søt paideig.
Hakk rabarbra i biter og ha i en arbeidsbolle, bland inn ca. 2,5 dl sukker, 2 ss potetmel, 2 ts kanel
Stek paideigen først i 10 minutter
Avkjøl litt og ha på rabarbra-fyllet
Stek videre i ca. 40 minutter
Server med is, krem, eller vaniljesaus, eller helt som den er
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 1/2 time
Nyt sommerens skatter, nyt dagen, nyt hverandre…
Foto: Svein Raste
07/07/2016
Gravet fjellørret med einebær
Elisabeth fisk, kortreist mat forrett, Kortreist mat, Oppskrifter, Ut på tur 0 Comments
Når kokken får fisk, er det bare å finne fram oppskrifter og lage noen godsaker. Vi har lenge hatt lyst til grave en fjellørret, og nå fikk vi muligheten. Salt og sukker gjør at fisken skiller ut væske og det blir en slags lake. Fisken blir konservert og forråtnelsen stanser, og den får en karakteristisk smak. I gamle dager gravet man fisk og kjøtt av nødvendighet, idag gjør vi det mest for smakens skyld. Fisken ble tilberedt på formiddagen dagen før den ble fortært oppe i fjellet en ettermiddag. Den skal ligge i 1-2 døgn, litt avhengig av størrelsen.
Dette trenger dere:
300g fjellørret
4-6 einebær
4-6 sort pepper korn
tørket eller frisk dill
1 ts sukker
1 ts salt
Slik gjør dere:
- Fileter fisken, ta ut ryggbeinet
- Legg fisken i en passe stor boks med skinnsiden ned
- Ha pepper og einer i en morter og knus
- Krydre fisken med einer, pepper, dill
- Bland salt og sukker og strø over fisken
- Sett kaldt i 1-2 timer, til litt væske begynner sive ut
- Snu da filetene med skinnsiden opp
- La grave i 1-2 døgn i kjøleskap tildekket av folie over boksen
- Server med sennepssaus, sylta epler, dillstuede poteter, flatbrød, lefse
Dillstua poteter:
- Kok 6 små poteter og avkjøl
- Skrell og del i biter
- Ha i kjele over primus
- Tilsett 1 dl matfløte/soyamatfløte
- Krydre med salt, pepper, dill
- Kok opp og server
Enkel sennepssaus:
- Bland 5 ss majones og 1 ss sennep
- Tilsett 1 ts sukker, og 1 ts dill
- Litt pepper og salt
- En liten skvett fløte (kan sløyfes)
Vanskelighetsgrad: enkel
Tid: opptil 2 døgn.
01/07/2016
Jordbærdessert-surprise
Elisabeth dessert, jordbær Dessert 0 Comments
Hvorfor ikke gjøre en ny vri med is og norske jordbær som utgangspunkt? Med en saus av jordbær og litt marengs, blir dette en himmelsk og forførende deilig dessert. Bare prøv selv å se. Vi elsket denne kombinasjonen og det gjorde våre gjester også…og kjærestekokken – han elsker søte ting….
Dette trenger dere (4 personer):
2 kurver jordbær
4 ss sukker
4 cl Cointreau
litt presset sitron
kakaonibs
1 pakke Toro Marengsbunn
Slik gjør dere:
Lag marengsbunn – vi tok en enkel variant, men selvsagt an du lage den fra bunnen av – men Toro sin ble veldig bra!
Rens ca. 1/2 kurv jordbær
kok opp i en kjele med cointreau, sukker og litt sitronsaft til dette blir en saus.
Avkjøl kaken og sausen
Ha sausen i bunnen av en dessertskål
Del kaken i fine stykker og legg oppå sausen
pynt med jordbær og iskuler
Strø kakaonibs over (kakao gir en litt crunsh og bitterhet).
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 1 1/2 time
Foto: Svein Raste
25/06/2016
Sommerens beste fisk-og skalldyrsuppe og gode venners selskap
Elisabeth fisk, skalldyr, suppe hovedrett, Vintips 0 Comments
Kjærestekokken og koldjomfrua hans liker å stelle i stand til en skikkelig vennefest innimellom. Og nå som det var Sankthans, fikk vi til å samle våre nærmeste venner til en koselig kveld. Og da hører selvfølgelig god mat til, og godt drikke. Som dere sikkert har skjønt nå så elsker vi sjømat, men en fisk-og skallyrsuppe, hadde vi ikke på menyen fra før, så dermed ble vi inspirert. Vi tok utgangspunkt i en oppskrift, men som alltid så finner vi vår egen vri, med ingredienser som kokken min vet fungerer godt sammen. Det ble helt magisk godt – vi lover!
Dette trenger dere (4 personer):
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 fennikel
1-2 paprika
2 gulrøtter
1ss tomatpure
1/4 ts cayennepepper
1-2 dl noilly prat – tørr vermut
2 dl hvitvin tørr
3 dl matfølte/soyamatfløte
ca. 7 dl fiskekraft (buljong)
1 nett blåskjell
3 dl blåskjellkraft
500 g laks
kruspersille, 2 fedd hvitløk og 1/2 chili (til damping av blåskjell + 1 dl hvitvin)
100 g pillede reker
frisk dill
1 sitron
Slik gjør dere:
- hakk løk og hvitløk og surr i olje og smør/melange
- tilsett noilly prat og hvitvin og la det surre med noen minutter
- tilsett fiskebuljong + vann og la dette koke inn, sammen med tomatpure og cayennepepper
- dette kan stå og småkok lenge
- strimle grønnsaker; paprika og fennikel i fine strimler, gulrøtter i tynne staver
- ha alt over i gryta og la det koke til grønnsakene er møre.
- del rå laks i fine biter og mariner i dill, hvit pepper og sitron ca. 1/2 time
- pill reker så de er klare til garnering
- damp blåskjell i egen gryte (som forklart på bloggen under hvitvinsdampede blåskjell med chili og hvitløk)
- ha litt av kraften fra blåskjellene over i suppa, og jevn med fløten
- ha i fisken og la laksen trekke i 5-7 minutter.
- server i dype tallerkener, pynt med reker og blåskjell og en dillkvast
- server med varme rundstykker og smør
Vintips:
Hvitvin: Petit chablis Val de Mercy Grands Vins 2015
Rosévin: Domaine Montrose Bernard et Olivier Costc 2015
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: cirka 1-2 timer
Vel bekomme!!!
God sommer alle sammen! Jordbærdesserten kommer på bloggen senere!
27/08/2016
Indisk lammekorma
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Indisk mat er spennende og smakfullt. Så selv om kjærestekokken er litt skeptisk, og helst liker seg i de tradisjonelle matbaner, klarer jeg å overtale han til å prøve noe annet innimellom. Og lammekjøtt – det elsker han… Indisk er spicy mat, så det er definitiv kjærestemat, mat som får opp temperaturen. Og så smaker det jo bare herlig og eksotisk – mmm…. Det får meg til å tenke på Taj Mahal – bygget av en mann til minne om sin elskede… Det var litt av en kjærlighetserklæring det. Men et deilig måltid tilberedt til din kjære – er en god oppmerksomhet som skaper bånd imellom to som deler et godt måltid sammen – fordi de elsker hverandre og deler kjærligheten til god mat.
Dette trenger dere (2 personer):
Slik gjør dere:
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 3 timer
Vintips: Denne hvitvinen passer godt til kraftig, krydret, fet mat.