Layouts
15/04/2017
Ribbe – jula varer helt til påske
Elisabeth svinekjøtt Uncategorized 0 Comments
Siden ei fin tynnribbe ble til overs fra julen 2016, ble det påskeribbe påsken 2017 istedenfor. Koldjomfrua stekte ribba etter familietradisjoner, og så la vi den litt på grillen til slutt før servering, sammen med noen hjemmelagede Bratwürst fra Rollag stasjon. Og vipps så hadde vi et herlig påskemåltid, som ble fortært utendørs på hytta på Veggli, i selskap av gode venner. Ribbe er enkelt å lage, og veldig smakfullt året rundt. Og med en tur innom grillen, blir det helårsmat for utendørs nytelse. Ribbe kan fint stekes på sommeren også, for eksempel med litt BBQ-saus til, så har dere en herlig sommer-ribbe!
Dette trenger dere:
Tynnribbe
salt pepper
surkål, pølser, poteter
Slik gjør dere:
Ta fram ribba 1-2 dager før steking
Rut svoren og gni inn med salt og pepper
Sett stekeovnene på 200 grader
Ha ribba i en langpanne/ildfast form med en tallerken i bunnen (med tallerkenbunnen opp) og legg ribba over denne, slik at fettet vil renne ned på sidene når den stekes
Dekk til med aluminiumfolie og damp i 45 minutter med cirka 2-3 dl vann i bunnene av formen
Ta av folien og stek videre på 180 grader i 1- 1 1/2 time. Skru på grillelementet i ovnene mot slutten og få sprøstekt svor – obs! følg med så den ikke blir svidd.
Etterstek noen på grillen, for å få litt grillsmak på ribba, og server med surkål, stekte potetskiver og grillpølser.
Velbekomme!
God Påske
02/04/2017
Banan-og jordbæris
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Is er alltid godt, men det er jo en rett med mye sukker og fett…og siden jeg har fått kjenne på kjærestekokkens utskeielser, og har gått opp ett par størrelser i klær, og siden han merker at buksa strammer i livet, og at kolesterolet øker, så prøver vi å bruke sunne ingredienser og tenke helse når vi lager mat. Og is kan lages med frosne bær og frukt, så man kan fortsatt kose seg. Denne isen lages med frosne bananer og friske jordbær – friskt, naturlig, enkelt og veldig godt!
Dette trenger dere:
4 bananer
1 kurv friske jordbær
1 ts vaniljepulver
1-2 ss sukker
Slik gjør dere:
Del bananer i skiver og frys ned i en pose i cirka 1-2 timer.
Vask og del jordbær og ha over i en arbeidsbolle, eller i foodprosessor.
Bruk stavmikser eller foodprosessor.
Ha i frosne bananer, og kjør til det blir en røre.
Smak til med vanilje og sukker og rør inn dette.
Ha røren over i en form og frys i cirka 1 time.
Nyt med enda flere bær og frukter…
Jippi – det er vår – noen som er våryre?
02/04/2017
Spicy kyllinggryte med chili og basilikum
Elisabeth gryterett, kylling hovedrett 0 Comments
Noen ganger går vi litt tomme for ideér, men da er det så kjekt å bla litt i kokebøker, så finner vi raskt inspirasjon og nye retter vi får lyst til å prøve. Også gjør vi oppskriften litt til vår egen, alt ettersom hva vi har for hånden, eller hva vi synes høres godt ut. Denne helgen ble det en het gryte med kylling. Når kyllingkjøtt får trekke i en slik deilig tomatsaus en stund, blir kjøttet utrolig saftig og mørt – akkurat slik kjærestekokken liker det. Enkelt, smakfullt, passer til to eller flere. Herlig helgekos, som gjør dere varme og heite. Kjærestekokken, stakkars, blir stadig litt svett i panna som han sier, når jeg setter han ut med mine kommentarer og andre påfunn. Ikke glem å leke, tulle og tøyse litt – det gjør livet og forholdet så mye lettere og mer moro.
Dette trenger dere (4 pers.):
1,5 kilo rå kylling i biter/lårstykker
pepper, salt og spisskummen
olje til steking
Tomatsaus:
1/2 rødløk/gul løk
1 rød chili
1-2 hvitløksfedd
2 dl hvitvin
1 kyllingbuljongterning
olje til bruning
2 pakker/bokser med hermetiske/krossede tomater
frisk eller frossen basilikum
Coscous
Nanbrød
Slik gjør dere:
Skyll kyllingstykkene og legg på et fat/fjøl.
Krydre med salt, pepper og spisskummen.
La kjøttet hvile litt og bli romtemperert.
Lag tomatsausen:
Finhakk løk, hvitløk, chili og brun dette i en gryte med olje.
Ha i tomater og basilikum og la dette koke inn cirka 30 minutter.
Spe ut tomatsausen med hvitvin og tilsett buljong, og la koke opp.
Krydre med salt og pepper.
Brun kyllingbitene i olje og ha over i gryta med tomatsaus.
Kok ut stekepanna med litt vin og ha i sausen.
La trekke, syde forsiktig i cirka 15 minutter til kyllingen er gjennomkokt.
Kok coscous etter anvisning på pakken (finnes og i glutenfri).
Stek nanbrød.
Server og nyt varmen fra krydderier og hverandre.
Foto: Svein Raste
22/02/2017
Helstekt svinefilet marinert i curry,søt chili og ingefær med mango-og eplesalat og kokosris
Elisabeth svinekjøtt hovedrett 2 Comments
Vi liker å eksperimentere litt med krydder og marinader. Og til fredagskosen, er det deilig med en lett, enkel og smakfull rett, som heller ikke er for dyr i innkjøp. Svinefilet kan varieres i det uendelige, og smaker himmelsk med litt søte og syrlige ingredienser til. Denne retten kan også lages med kyllingfileter. Curry paste, søt chilisaus og ingefær, setter en spicy smak på retten, og marinaden gjør kjøttet saftig. Mango og epler, er et fint tilbehør, og kokosris blir smakfullt og kremaktig. Så alt i alt blir dette kjærestemat; lett, spicy, mat som øker temperaturen og får det til å bruse litt ekstra – det er jo tross alt «freddan,» og da kan alt skje senere på kvelden.
Middag for to
Dette trenger dere:
1 svinefilet
1 dl olje
2 ts red currypaste
2 ss søt chilisaus
2-3 ss finhakket fersk ingefær
1 ts koriander
Salat:
1/2 eple
1/2 mango
1/2 rødløk
1/2 granateple – kjernene
crispysalat
1/2 paprika
saften av 1/2 lime
Kokosris:
1 pose jasminris/basmathi
1 dl kokosmelk
Slik gjør dere:
Finhakk ingefærrot og bland inn i 1 dl olje. Tilsett currypaste, chilisaus og koriander og bland. Ha blandingen over svinefileten i en ildfast form og la dette marinere minst 30 minutter.
Stek svinefileten og gi den en fin bruning, på ikke altfor sterk varme, da vil marinaden svi seg, cirka 7 er passe. Stek fileten videre i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter, og la den hvile i 10 minutter før den skjæres i fine skriver.
Lag salat imens fileten steker. Kutt mango, paprika, epler i fine terninger, kutt opp salat, og pynt med fine skriver av rødløk og granateple-kjerner. Press saften av lime over.
Kok kokosris ca. 15 minutter før kjøttet er ferdig hvilt. Bland kokosmelken med vann og kok etter anvisningen på pakken. Jo, mer kokosmelk du bruker, jo mer kokossmak får risen.
Anrett alt pent på en tallerken, og bruk stekesjyen fra svinefilet/marinade som saus over kjøttet.
Nytes umiddelbart – vel bekomme!
Denne vinen passer utmerket til retten:
Foto: Svein Raste
19/02/2017
Hvitvinsdampet sjøtunge
Elisabeth fisk Uncategorized 0 Comments
Fisk er nydelig etter en helg med kjøttretter på menyen. Og kjærestekokken er en eminent sjøtunge-damper, etter mange år som kokk på Jæren, hvor sjøtunge var en selvskreven rett på restauranten han jobbet i. Så da han en søndag disket opp med hvitvinsdampet sjøtunge, kjøpt i Sverige tidligere på vinteren, med hvit asparges, agurksalat og stekte poteter, ja, da kjente jeg at nytelsen spredte seg i kroppen for hver bit jeg tok. Ikke rart jeg elsker denne mannen – han skjemmer meg jo bort etter alle kunstens regler – og ikke bare når det gjelder mat. Dette er lekker mat, som virkelig gir en følelse av gourmet, sydligere strøk og utsøkthet. Den fine, hvite fisken er virkelig smørmyk og sammen med hvitvin og et syrlig hint, smaker det nydelig.
Dette trenger dere:
Sjøtungefilet
1 dl hvitvin
1 ss smør/melange
1 sjalottløk
1/2 paprika
en håndfull sukkererter
1 ss maisennamel
salt og pepper
Salat
agurk
balsamico
hvite asparges
sitron
6 kamskjell
poteter
Slik gjør dere:
Kok eller råstek poteter. Rull fiske-filetene sammen og fest med en tannpirker. Krydre med salt og pepper. Finhakk sjalottløk og ha i en kasserolle med smeltet smør/margarin. Ha i hvitvin og 1/4 presset sitron, og legg fisken i kjelen og la den dampe under lokk i cirka 3-4 minutter. Ta ut fiskefiletene, og ha i sukkererter og paprika, og jevn sausen med 1 ss maisenna, rørt ut i litt vann. Tilsett fisken igjen – legg siden som lå opp først ned i kjelen nå, så fisken blir gjennomvarm. La dampe under lokk i 3-4 minutter til. Stek kamskjell raskt ca. 1 min. på hver siden i varm stekepanne med smør/olje.
Pynt tallerkenen med asparges, salat, sitron og legg opp sjøtungefileter, kamskjell og saus. Server med poteter til og nyt smaken av sjø, hvitvin, asparges og knastne sukkererter.
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
14/02/2017
Fiken og jordbær med følge
Elisabeth dessert, fiken, jordbær Dessert 0 Comments
Fiken og jordbær er afrodisiakum, og vi elsker å bruke disse ingrediensene i maten vi lager – enten det er i en hovedrett, forrett eller dessert. Og med honning i tillegg, så blir dette så lekkert at hvem som helst kan bli litt lidenskapelig og varm. Fiken er dessuten sunt, inneholder mye fiber, og smaker mildt og fruktig. Jordbær er rike påc-vitamin, og sammen med sjokolade – som også er å regne som afrodisiakum, så blir det en avslutning på et tre-retters måltid, som virkelig setter stemningen for resten av kvelden og natten…
Dette trenger dere:
4-6 fiken
6-8 jordbær
1 plate mørk sjokolade
1 ss cocosa
50 g hakkede mandler
3 ss flytende honning
sjokoladeis
Slik gjør dere:
Smelt sjokolade og cocosa på lav varme, og dypp jordbær i sjokoladen, gjerne i flere runder, og la de avkjøles i kjøleskap, slik at sjokoladen stivner. Snitt fiken i et kryss, og hell over honning og mandler. Stek på 180 grader i ca. 15 minutter. Dander pent på et fat, med jordbær og is, og nyt umiddelbart. Smak, stønn, spis, se din kjære i øynene og vær takknemlig over muligheten til nytelse, kjærlighet og glede.
Foto: Svein Raste
12/02/2017
Råmarinerte kamskjell
Elisabeth forrett, skalldyr forrett 0 Comments
Kamskjell er en familie i klassen muslinger, som hører til rekken bløtdyr. De kan kjøpes ferske med de fine skjellene, som kan brukes når man tilbereder dem, eller frosne. De kan stekes eller brukes rå med marinade. I denne oppskriften lager vi de rå, omtrent som den gangen vi var på Engø gård og fikk dem servert der. Svein har dessuten vært på skalldyrkurs og fått oppskrift på råmarinerte kamskjell. En marinade med en god olivenolje (extra virgin), raspet ingefær, finhakket chili, hvitløk, sjalottløk, lime og krydder. Kamskjell er helt klart i klassen afrodisiakum, så derfor er det definitivt kjærestemat – og perfekt mat til Valentinsdagen.
Dette trenger dere:
Marinade:
1 dl extra virgin olivenolje
saften av 1/2 lime
1 ts raspet fersk ingefær
1 ts finhakket chili
1 ts finhakket hvitløk
1 ts finhakket sjalottløk
salt og pepper
Tilbehør/pynt:
babyleaf salat
rosepepper
sukkerertkjerner
paprika
Slik gjør dere:
Bland alle ingrediensene til en marinade. Legg kamskjellene i marinaden ca. en halvtime før servering. Dander på tallerkenen, eller i skjellene, og pynt med finhakkede sukkererter, litt babyleaf salatblader og strø rosepepper over.
Kjærestemat – ja virkelig!
Du er min Valentin.
Foto: Svein Raste
12/02/2017
Tournedos – oksefilet med rødvinssaus og tilbehør
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Kjærestekokken fornekter seg ikke – og på merkedager slår han til med gode retter, for å skape god stemning. Og jeg er heldig som får nyte hans hengivne kokkekunst og kjærlighet. Valentinsdagen 14. februar er intet unntak. Valentinsdagen kan ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno som representerte kvinner og ekteskap, og starten på en fruktbarhetsfest som begynte 15. februar. Den kristne feiringen av Valentinsdagen var opprinnelig en liturgisk feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin eller Valentinus. Det finnes minst to, en prest og en biskop. Senere, fra høymiddelalderen, er romantiske konnotasjoner lagt til og forskjellige beretninger om martyrer med navnet Valentin er oppstått. Den mest kjente legenden gjelder en biskop som skal ha virket under den romerske keiser Claudius Gothicus, ca. 270 e.Kr. Den sier at Valentin ble fengslet fordi han viet soldater og ikke avsverget seg kristendommen, slik Claudius forlangte. Før han ble henrettet, skal Valentin så ha skrevet et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «… fra din Valentin». Valentin skal også ha helbredet datteren til sin fangevokter, Asterius. Så la for all del alle hjerters dag, bli en dag hvor dere feirer kjærligheten og hverandre – men glem ikke å feire kjærligheten hver dag. se hverandre, gi hverandre kyss og klemmer, hjelp hverandre og vær oppmerksomme – kjærligheten er sterkest – uansett.
Tournedos er cirka 5 cm tykke skiver av indrefilet med bacon rundt.
Dette trenger dere (2 personer):
400 g indrefilet av okse
bacon
Rødvinssaus:
2 dl Oksekraft/fond
1 finhakket sjalottløk
2 ts tomatpure
2 dl rødvin
salt og pepper
Tilbehør:
Tomater
mais
paprika
sukkererter
sjalottløk
Råstekte poteter (se blogg for oppskrift)
Slik gjør dere:
Skjær kjøttet i 5 cm brede skriver
surr bacon rundt kanten av kjøttet og fest med en tannpirker. Romtemperer kjøttet før steking.
Stekes i middelsvarm panne med smør/olje på begge sider til det er passe rødt(medium) inni. La kjøttet hvile før det serveres – ca. 10 min.
Saus:
Fres sjalottløk og tomatpuré i en kjele. Hell over rødvin, og la det koke – redusere – til det halve. Ha over oksekraft/fond, og reduser på nytt. Smak til med salt og pepper.
Stek tomater og sjalottløk i panna, og la de steke med potetene i ovnen de siste 10 minuttene. Blansjer sukkererter og paprika lett.
Dander kjøtt og tilbehør pent på tallerkenen med rødvinssaus.
Nyt et herremåltid med en god rødvin til.
Alle hjerters dag – Valentinsdagen kan ikke bli mer perfekt.
Husk roser til din kjære <3
Vel bekomme!
God Valentinsdag <3
Lenge leve kjærligheten <3
05/02/2017
Sweetchili-marinert svinekjøtt og scampi i wok
Elisabeth scampi, svinekjøtt, wok Uncategorized 0 Comments
I helgen er det deilig med litt lette, asiatisk-inspirerte retter innimellom, og denne oppskriften ble til med litt inspirasjon fra en god venninne. Mat fra Asia har gjerne ingredienser som chili, hvitløk, ingefær, kokosmelk, soyasaus, lime osv. som setter gode smaker på rettene. Svinekjøtt og scampi er magert og lett, og når det marineres på forhånd, blir det saftig og godt. Vi brukte pasta til retten, men dere kan selvsagt bruke nudler, eller ris. Det blir et spicy måltid som alle liker.
Dette trenger dere:
400 g strimlet svinekjøtt
1 pose frosne, rå scampi med skall
4 ss sweet chilisaus
1 ss soyasaus
1 ts hakket fersk ingefær
1 chili
2 fedd hvitløk
1/2 finhakket løk
I pose frosne wok-grønnsaker
1 boks kokosmelk
1/2 lime
1 boks ananas
pasta, ris eller nudler
nan brød
Slik gjør dere:
Tin scampi og fjern skallet
Ha scampi og svinekjøtt i en arbeidsbolle
Tilsett sweet chilisaus, soyasaus
Finhakk hvitløk, chili, løk og ingefærrot og bland inn i marinaden
Bland marinaden godt rundt kjøtt og scampi og la det stå minst 30 min.
Stek kjøttet først og stek scampi til slutt, sånn at de ikke blir seige.
Hell over kokosmelk og la det surre. Press saften av 1/2 lime over og tilsett en boks ananas.
Wok grønnsaker i en egen panne i litt olje.
Bland alt sammen og la det trekke til seg smakene.
Kok ris, pasta eller nudler og stek nan brød.
Server og nyt smakene av spicy, asiatisk mat.
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
15/04/2017
Suksesskake til påske
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Kjærestekokken elsker min suksesskake – vår påskekake. Denne kaken kan bakes med ulike nøtter eller mandler. Her er versjonen med mandler. En myk og næringsrik kake med en nydelig smør og eggekrem på toppen – gul som påskekyllingene – perfekt til dessert eller kos påskeaften. Gled din kjære med noe han liker godt.
Dette trenger dere:
Kakebunn:
200 g mandler
5 eggehviter
200 g melis
1 ts bakepulver
Gul krem:
5 eggeplommer
125 g sukker
1 dl fløte/soyafløte
2 ts vaniljepulver
150 g margarin (melange blå ved allergi)/smør
Silk gjør dere:
Mal mandler
Stivpisk eggehviter, melis + bakepulver
Bland mandler i eggehviter, ha røren i en smurt kakeform og stek på 175 grader i 35-40 minutter
Eggekrem:
Kok opp sukker, fløte og eggeplommer til det tykner. Ha i margarin og la det smelte. La kremen bli litt avkjølt og ha over kakebunnen. Settes kaldt til den skal serveres, pynt med sjokolade eller annet.
God påske!