Layouts
25/02/2018
Honningmarinert svinefilet
Elisabeth svinekjøtt Uncategorized 0 Comments
Svinefilet er en slager – alltid – og kan lages på mange ulike måter. Det lønner seg å marinere svinefilet, for ellers kan det bli litt tørt og kjedelig. Denne marinaden kan også brukes på kyllingfilet. Nyt smaken av honning, Chii og hvitløk, sammen med kokosris og en frisk og crispy salat.
Dette trenger dere:
1 svinefilet størrelse etter ønske/antall personer
2 fedd hvitløk
1/2 chilli
1 ss honning (flytende/smeltet)
1 ss olje
salt og pepper
Salat:
Frisk spinat, paprika, ananas, stangselleri, isbergsalat
kokosris – kok ris i kokosmelk/vann
Slik gjør dere:
Smelt honningen i vannbad. Finhakk chili, hvitløk og ha blandingen over svinefileten. La kjøttet marinere i noen timer før steking. Brun kjøttet i stekepanna, og ha fileten i en ildfast form, og stek videre i stekeovn på 180 grader i 15-20 minutter (kjernetemperatur 70 grader). La kjøttet hvile min 10 minutter før det skjæres i fine skiver.
Kok ris med kokosmelk og vann (ca. 50/50), etter anvisning på pakken.
Lag en lekker salat med spinatblader, ananas, paprika og stangselleri og litt isbergsalat.
Server retten og nyt de friske smakene.
25/02/2018
Entrecote med kryddersmør, asparges og stekte tomater
Elisabeth oksekjøtt Uncategorized 0 Comments
Noen ganger et et realt biffmåltid utrolig godt. Dette er lørdagskos for alle som liker god mat og masse smak. Kjærestekokken har lange tradisjoner med biff med kryddersmør, helt tilbake til den gang han og familien drev restaurant Stallen i Drammen – og mange husker nok Stallmesterbiffen som var en stor suksess – og fortsatt er på menyen med nye eiere.
Dette trenger dere(2 personer):
2 entrecote stykker
En bunt asparges
8 cherrytomater
5 poteter
kryddersmør:
100 g smør/margarin
1 fedd hvitløk
1/4 chili
4 dråper Tabasco
1/4 presset sitron
1 ts hvit pepper
litt salt
Slik gjør dere:
Lag kryddersmør: finhakk hvitløk og Chili, og bland inn i mykt smør/margarin, smak til med salt, pepper, sitron, og pakk smøret inn i matpapir. Legg i kjøleskap eller fryser til det skal serveres.
Vask asparges og skrell hvis nødvendig, del stenglene i tre biter og forvell i kokende vann i 4 minutter, ha over i et dørslag og legg aspargesene i iskaldt vann, så de holder på den friske fargen og den crispy konsistensen.
Del poteter i båter og stek i en ildfast form med olje og salt og pepper i ca. 30-45 minutter.
Stek kjøttet i smør/olje/margarin i middels varm stekepanne. Cirka 2 minutter på hver siden, hell det smeltede fettet over kjøttet mens du steker. Legg til side og la kjøttet hvile i 10 minutter. Stek asparges og tomater noen minutter i fettet fra kjøttet, og krydre med litt havsalt.
Skjær opp kjøttet i fine skiver og server sammen med tilbehøret og en kladd kryddersmør på toppen av kjøttet.
Nytes med en god rødvin til.
Foto: Svein Raste
25/02/2018
Skreimåltid med rogn
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
Det er tid for havets fineste fisk – Skreien er her, og vi må jo bare nyte denne hvite, fine fisken. Hvitere, fastere og mer nydelig fisk skal du lete lenge etter. Dette er en fantastisk råvare, som må nytes. Kjærestekokken kan triksene for å lage et ypperlig Skreimåltid, og deler sine tips med dere her. Dette er en topp søndagsmiddag.
Dette trenger dere( 2 personer):
2 store skiver Skrei
Skreirogn
2 gulrøtter
1 sjalottløk
150 g smør/margarin
salt, pepper
eddik
Slik gjør dere:
La fiske ligge i vannbad i kaldt, rennende vann. Ha vann i en kjele med salt og 1 ss eddik. Pakk rognen inn i matpapir, og trekk rognene i 12-13 minutter(kommer litt an på størrelsen). Legg rognen til side. Del gulrøtter i staver, og kok i vann til de er møre. Etterpå fres gulrøttene i smør, med litt salt og litt kraft fra fisken (når du trekker den). Finhakk sjalottløk og fres i en kjele med smør, ha i litt fiskekraft også her, for smakens skyld. Trekk fisken i en stor kjele med vann, med litt salt og ca. 1 ss eddik. Trekk i ca. 15 minutter (kommer an på størrelsen) til fisken løsner fra beinet. Server med kokte poteter, gulrøtter og sjalottløksmør og rogn til.
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
25/02/2018
Kremet skalldyrsuppe
Elisabeth skalldyr, suppe forrett 0 Comments
Vi elsker smaken av skalldyr. Og liker å bruke rester og utnytte matvarene til det fulle. Har dere reker og andre skalldyr en kveld, hvorfor ikke lage en kraft av restene, som kan bli til saus eller suppe? Det er akkurat hva vi har gjort med denne oppskriften. Vi hadde reker og krabbe en fredagkveld, og laget en kremet skalldyrsuppe på rester av reke-og krabbeskall på lørdag. Dere koker kraft til suppa på disse restene, og har dere rester av reker og krabbe, så har dere alt dere trenger til en herlig forrett.
Dette trenger dere (2 personer):
kraft:
ca. 1-2 kg skall fra reker/krabbe (eller andre skalldyr)
2 ss olje/smør
2 ss tomatpure
2 gulrøtter
1/2 gul løk
1/4 purre
2 laurbærblad
1 ts hel pepper
ca. 1 liter vann (dekke over ingredienser)
4 ss hvitvinseddik
suppe:
1 dl Noilly Prat
5 dl kraft
1 ts maisennamel
1 dl matfløte/soyamatfløte
1 ts rød currypasta
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts hvit pepper
salt
rensede reker og krabbeklør
Slik gjør dere:
Finhakk grønnsaker. Ha olje/smør i en kjele og surr rekeskall og krabbeskall og grønnsaker noen minutter. Ha i tomatpuré og la dette surre med noen minutter, slik at smakene kommer fram. Tilsett vann, eddik og krydder og la alt småputre ca. 30 minutter. Avkjøl kraften.
Ha Noilly Prat (tørr vermut) i en kjele og kok inn noen minutter. Ha over skalldyrkraften og kok inn. Jevn med maisenna rørt ut i litt vann. Kok inn slik at kraften reduseres. Smak til med curry, pepper, gurkemeie og salt. Rens reker og krabbe. Ha suppa i en dyp tallerken og pynt med skalldyr på midten. Serveres varm.
Foto: Svein Raste
09/02/2018
Pasta med Bolognesesaus
Elisabeth pasta hovedrett, Uncategorized 0 Comments
Pasta Bolognese er enkelt og veldig godt. Denne retten lager dere enkelt selv, og det smaker godt til hverdag eller som helgekos. Bruk ferske grønnsaker og lag sausen selv, og bruk fersk pasta, så smaker dette herlig med et dryss revet Parmesan over. Og imens sausen putrer en halvtimes tid, kan dere flørte litt på kjøkkenet og ta et glass vin.
Dette trenger dere:
400 g karbonadedeig/kjøttdeig
2 gulrøtter
1 stangselleri
1 løk/rødløk
3-4 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
1-2 kjøttbuljongterning
salt, pepper, oregano
olje til stekning
pasta
Parmesan
Slik gjør dere:
Finhakk løk og hvitløk. Hakk gulrøtter og selleri i terninger/små biter. Fres løk i olje i stekepanna, og ha over grønnsaker og la dette surre med en stund. Ha i tomatpuré, og la den surre inn litt for å få ut smakene. Hell over hermetiske tomater og litt vann og la buljongen løse seg opp i sausen. Stek kjøttet og bland inn i sausen. La sausen putre på lav varme ca. 30 minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken, og server rykende varm med Bolognese saus over og litt Parmesan.
Foto: Svein Raste
28/01/2018
Spicy ovnsstekt kylling
Elisabeth kylling hovedrett 0 Comments
Vi elsker ovnsstekt kylling. Smaken av en saftig og mør kylling, med kraft som smaker ekte og fantastisk av grønnsaker og krydder, er bare herlig. En slik rå kylling kan lages på så mange ulike måter, og kan varieres i smak med krydder og grønnsaker. Her har vi laget en versjon, som virkelig får fart på blodomløpet og gjør oss heite. Med chili og rosepepper, samt vår kjære venn hvitløken, blir dette helt hot og nydelig!
Dette trenger dere:
1 stor rå kylling
6 fedd hvitløk
1/4-1/2 chili
6-8 rosepepper
2 stangselleri
1 smakspaprika
1 squash
1 persillerot
2 gulrøtter
2 sjalottløk
Salt og pepper
Slik gjør dere:
La kyllingen bli temperert før steking. Vask den og skyll den inni. Kutt grønnsaker i biter, avlange biter, og legg i en ildfast form. Del hvitløk i biter og putt innunder skinnet på kyllingen. Finhakk chili og bland i grønnsakene, sammen med rosepepper. Salt og pepre kyllingen og legg den oppå sengen av grønnsaker. Stek på 180 grader i ca. 1 1/2 time, kommer an på størrelsen på kyllingen. Kok ris til. La kyllingen hvile min. 10 minutter før den skjæres opp, og serveres oppå grønnsakene. Nyte varme og gode smaker og kraft på kalde vinterdager.
Foto: Svein Raste
26/01/2018
Salt lammelår
Elisabeth lam hovedrett 0 Comments
Salt lammekjøtt er herlig mat om vinteren. Dette kjøttstykket skal trekke lenge, det blir saftig og mørt og du får i tillegg en god kraft, som du kan lage saus av. Smakfullt og godt på kalde vinterdager, og perfekt middag til søndager, hvor man har god tid til å lage ordentlig mat. Det er ikke vanskelig, det tar bare litt tid å tilberede.
Dette trenger dere (4 personer):
1 salt lammelår
2 laurbærblad
2 terninger grønnsaksbuljong
Blomkål
gulrøtter
kålrot
poteter
Slik gjør dere:
Ha kjøttstykket i en stor kjele, hell på vann, ha i laurbær og buljong. La kjøttet trekke i 1 1/2 til 2 timer, til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 70 grader. Ha i steketermometer, og sjekk dette for riktig temperatur. La kjøttet hvile ca. 15 minutter før det skjæres i fine skiver. Bruk kraften og lag gjerne en saus (f.eks. toro sjysaus med kraft), eller lag fra bunnen av. Kok poteter, grønnsaker og server til lammekjøttet.
Foto: Svein Raste
13/01/2018
Kylling surret i bacon med basilikum
Elisabeth kylling hovedrett, Uncategorized 0 Comments
Januar er for mange en lett måned. Og vi synes også det er godt med lett mat på nyåret, med mindre kalorier og med nye og annerledes smaker enn julemat og tradisjoner. Kylling er godt året rundt, men kan noen ganger bli litt kjedelig, så da er det spennende med litt nye smaker på kyllingen. Denne måten å lage kylling på, gjør at kyllingkjøttet blir saftig, og bacon, rosepepper og basilikum, skaper en herlig smaksopplevelse. Lett og god mat, som passer både til hverdag og til helgekosen, og som sørger for at kaloriinntaket ikke blir for høyt. Passer godt sammen med en lett Italiensk rødvin.
Dette trenger dere (2 personer):
2 store kyllingfilleter
frisk basilikum
1 pakke bacon
2 ts rosepepper, salt og pepper
6 små løk/sjalottløk
6-8 cherrytomater
1/2 smakspaprika
6-8 små poteter
olje til stekning
Slik gjør dere:
Ta ut kyllingfiletene i god tid før steking. Krydre med salt, pepper og rosepepper, og snurr baconskiver rundt filetene og fest disse med tannpirkere. Legg litt frisk basilikum imellom kyllingen og baconet. Ha små poteter delt i to i en ildfast form med olje og strø på salt og evt. annet krydder. Stek potetene på 225 grader i ca. 30 minutter. Demp varmen slik at ovnen står på 175 grader. Brun kyllingfileter i stekepanna, og ha over i en ildfast form, sammen med løk, cherrytomater og litt strimlet paprika, og stek videre i ovn i ca. 15 minutter (kommer an på størrelsen på filetene). La kjøttet hvile 10 minutter før kyllingen serveres med tilbehør. Hvis dere ønsker saus, kan Aioli passe godt til denne retten.
Vel bekomme!
30/12/2017
Ørretmousse til nyttårsaften
Elisabeth fisk, forrett, ørret forrett 0 Comments
Nyttårsaften nærmer seg, og det er tid for årets siste måltid med venner og familie. Vi gleder oss til å ta fatt på det nye året igjen, med blanke ark og nye oppskrifter. Takk for det gamle og takk for at dere følger oss på Facebook, og på bloggen vår. Kanskje kommer det en overraskelse fra oss i 2018? Vi har lenge snakket om en kokebok, så det må være et mål for neste års kjærestemat. Ha en fin nyttårsaften, denne forretten er nydelig, dere kan bruke ørret eller laks etter eget ønske, og den kan lages med matfløte, kremfløte, soyafløte, eller lignende.
Dette trenger dere (4-6 personer):
200 g ørret eller laks rå
200 g røykelaks eller røykt ørret
frisk dill
1 liten sjalottløk
4 ts lodderogn
1 sitron
2 dl matfløte, soyafløte, kremfløte
1/2 ts hvit pepper
1/2 ts havsalt
2 ts kvernet rosepepper
1 ss finhakket paprika
evt. salt kjeks eller toast
Slik gjør dere:
Del fisken i biter og kvern i foodprosessor, sammen med litt fløte og en halv presset sitron. Finhakk dill, sjalottløk og paprika, og ha dette oppi. Tilsett også rogn og kjør det sammen. Smak til med krydder, og spe med resten av fløten til du har en fast, men lett kremaktig masse. Ha moussen over i former, og dekk til og la stå i kjøleskapet noen timer (kan fint lages dagen i forveien). Pynt porsjonsskåler med dill, sitron og rogn, og server med salt kjeks eller toast til.
Bon appetite!
Godt nyttår fra oss til dere!
Foto: Svein Raste
11/03/2018
Reinsdyr-og rype med portvinsaus
Elisabeth vilt hovedrett 0 Comments
Reinsdyr og rype, er fantastisk mat. Dette magre kjøttet med viltsmak, blir aldri feil. Et slikt måltid passer godt nå som påsken snart er her, like mye som det smaker godt om høsten. Råvaren må behandles med varsomhet og stekes forsiktig. På rypa bruker vi lår og bryst, men også skroget. Når dere har skjært ut bryst, koker dere kraft på skroget, så blir det en nydelig saus, som tilbehør. Kraft er sunt, og når vi har kraftbein tilgjengelig, er det bare å koke og glede seg over både sunnhet og fantastisk god smak.
Dette trenger dere (2 personer):
2 skiver rein mørbrad
1 rype hel
2 sjalottløk
1/2 reinsdyrkraft
smør/olje
jegerblanding grønnsaker
1 dl portvin
8 einebær (knuses)
2 ts ripsgele
2 ts maisenna mel
evt. fløte til å jevne sausen
timian, rosmarin
Salt og pepper
Slik gjør dere:
Skjær ut brystfiletene på rypa, sånn at de henger fast i låret. Ha skroget over i en kjele, og dekk med vann, tilsett 1/2 dl reinkraft. Finhakk sjalottløk og ha i kraften, samt salt og pepper. Kok i ca. 1 time. Sil av krafta og kast rypeskroget. La kraften redusere og småkoke til den blir mer konsentrert. Smak til med salt, pepper, einebær, timian, ripsgele. Jevn sausen med litt maisenna rørt ut i litt vann.
Ta ut kjøttet i god tid før steking, og la det bli romtemperert. Krydre reinsdyrkjøttet med knust einebær, salt og pepper, og krydre rypa med salt og pepper. Stek i smør/olje noen minutter på hver side på middels varme, til kjøttet får en fin bruning. Stek videre i ildfast form i stekeovnen på 200 grader i ca.8-10 minutter. La kjøttet hvile i 10 minutter, før det skjæres opp. Kok ut stekepanna med ca. 1 dl portvin, og ha over i sausen, ha også over stekesjy fra kjøttet i sausen til slutt. Sausen kan også jevnes med litt fløte, og kan også smakes til med litt brunost, hvis det er ønskelig.
Lag stekte potetskiver – sett inn i ovnen før du steker kjøttet (tar 30 min), slik at det blir ferdig samtidig. Skjær poteter i fine skiver, ha i ildfast form med olje. Krydre med salt, timian og rosmarin, og stek på 200 grader.
Kok grønnsaker og server kjøttet på tallerken med tilbehør. Nytes med en god fransk rødvin.
Vel bekomme!
Det er snart påske, på tide å planlegge påskematen.
Foto: Svein Raste