Layouts
06/10/2017
Bondepiker med molter
Elisabeth dessert, molter Dessert 0 Comments
Vi elsker molter, og det er ekstra stas å lage en dessert av selvplukkede molter fra myrene på Veggli. Det er en hard jobb å plukke disse bæra, og det blir mange timer gående i tunge myrer. Men gevinsten er jo fantastisk – nydelige desserter, kaker og i tillegg god trim, nydelig natur og tid sammen. Her er vår versjon av tilslørte bondepiker med moltesyltetøy.
Dette trenger dere:
200 g molter
2 ss sukker, 1 ss honning
glutenfrie kjeks, eller annen lys kjeks etter smak
Kremfløte/soyakremfløte
evt. noen dråper tia Marie på som topping
Slik gjør dere:
Kok syltetøy av moltene. Kok opp sammen med sukker og honning og la det småkoke i 5-10 minutter til det tykner litt. Avkjøl syltetøyet. Ha kjeks i en pose og knus disse. Pisk krem (ha gjerne litt moltekraft i kremen), og ha molter, kjeks, krem osv. lagvis i dessertglass. Server og nyt smakene av skog og natur.
Foto: Svein Raste
Dessertskåler og lykt fra Perfect Home
06/10/2017
Fransk lammegryte ala kjærestekokken
Elisabeth gryterett, lam, lammekjøtt Uncategorized 0 Comments
Høsten er tid for lammekjøtt, og for oss er dette topp mat som alltid smaker. Og vi elsker å prøve nye varianter av retter med lam. Og lam i gryte, skaper så utrolig herlige smaker sammen med løk, grønnsaker, tomat og ikke minst rødvin. Det er bare å glede seg til kveldens måltid etter flere timer på tur i fjellet, en nydelig høstdag. Kjærestekokken har forberedt det meste på forhånd før vi gikk på tur, så da er det bare å sette over gryta, og la den putre og kose seg utover ettermiddagen og kvelden, mens duften av tomater og lam sprer seg i hytta. Koldjomfrua skal bake Foccacia til retten, oppskriften finner dere på bloggen.
Dette trenger dere:
2 kg lammebog
3 gulrøtter
2 stangselleri stilker
5 sjalottløk
5 små rødløk
1 paprika
4 fedd hvitløk
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 boks hele tomater
1 dl tomatpure
1 pakke kokte hvite bønner
2 laurbærblader
salt, pepper, timian
2 dl rødvin
5 dl vann
slik gjør dere:
Brun kjøttet i smør/olje i stekepanna. Hakk grønnsaker i biter, strimler, rens løken og stek i stekepanna med litt sukker. Ha tomater, tomatpure, og alle grønnsaker i gryta med vann. Ha i kjøttet og løken, kok ut stekepanna med litt vann, og tilsett gryta. Ha i krydder, rødvin, laurbærblad og la gryta putre på svak varme til kjøttet er mørt (1 1/2 time). Ha i bønnene mot slutten, hvis du har dem i tidligere, vil de koke og jevne sausen mer.
Turfolk trener sikringskost
Service fra Perfect Home
Foto: Svein Raste
06/10/2017
Roastbeef av elg
Elisabeth elg, vilt hovedrett 0 Comments
Noen ganger må man tømme fryseren litt, og da dukket det opp en mørbrand av elg, som Svein hadde fått av en kompis som jakter. Vi lagde helstekt Roastbeef til søndagsmiddagen med deilige rotgrønnsaker og saus, samt stekte poteter. Mat som hele familien liker, spesielt sønnen i huset. Høstmat som smaker.
Dette trenger dere:
1 mørbrand av elg/okse
1 persillerot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
1 sjalottløk
4 knuste einebær
olje/smør til stekning
salt, pepper
tyttebærsyltetøy/ripsgele
6-8 kokte poteter
Slik gjør dere:
Ta ut kjøttet i god tid, så det får romtemperatur. Krydre kjøttet med pepper og einebær, og salt. Brun kjøttet i stekepanna, til det får en stekeskorpe. Hakk grønnsaker i staver. Ha disse i en ildfast form. Legg mørbrand oppå grønnsakene og stek i ovnene på 125 grader i ca. 1 1/2 time. Viderestek på 175 grader, til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 60 grader (bruk steketermometer). La kjøttet hvile i min. 15 minutter før det skjæres opp i fine skiver. Lag en saus av viltkraft/fond, stekesjy, sjalottløk surret i smør, og bland i litt ripsgele. Stek poteter ved siden av og server.
Fin høstmat! Man kan smake og lukt skog og elg. Naturen kommer til nytte i et herlig måltid.
Service og glass fra Perfect Home
Foto: Svein Raste
30/09/2017
Lammecarre med rotgrønnsaker og beter
Elisabeth lam, lammekjøtt, rotgrønnsaker hovedrett 0 Comments
Det er høst igjen, og tid for mat som hører årstida til. Det er rart hvor tradisjonsbundne vi er, og rart at vi gleder oss like mye til fårikål, lammesteik, og alt annet herlig lammekjøtt når høsten kommer. For oss er lam en opplevelse hver gang, vi elsker lam begge to, og litt morsomt er det å tenke på at da Svein drev Oscar Mat og vinhus i Drammen, serverte han lammefilet, og det var min favoritt, og jeg bestilte alltid den retten hvis vi var ute og spiste der. Den gang visste jeg ikke engang hvem Svein var, og nå er vi samboere. Livet har sine rare tilfeldigheter og koblinger – helt klart. Men lam er godt i hvert fall – det er helt sikkert.
Dette trenger dere:
2 lammecarre stykker
Hvitløk, timian, olje, salt og pepper.
Høstens rotgrønnsaker;
Pastinakk, persillerot, sellerirot
Rødbeter, hvitbeter og andre beter du får tak i
2 ss margarin
ca. 2dl melk
6 poteter
Slik gjør dere:
- Ta ut kjøttet i god tid på forhånd, så det blir romtemperert. Finhakk hvitløk 4-5 fedd, og ha over kjøttet, sammen med olivenolje, timian, salt og pepper. La det stå og marinere på kjøkkenbenken fram til steking (gjerne fra tidlig på dagen til kvelden).
2. Skrell rotgrønnsaker, og del dem i staver, skrell beter og skjør i fine, runde skiver. Ha alt i en ildfast form med olje, timian, salt og pepper – bakes i ovnen på 225 grader i minst 30 minutter. Kok poteter og skrell disse, mos med en rotmoser og ha i litt smør/margarin, rør inn melk til stappen er passe tykk, og smak til med salt og pepper.
3. Brun kjøttet i pannen og stek videre på ca. 200 grader i 20-30 minutter, kommer an på størrelsen på stykkene. Bruk gjerne steketermometer – det skal vise 56 grader, og så må kjøttet hvile i minst 10 minutter, før det skjæres i fine skiver. Lag en sjysaus av kraften, spe med litt rødvin og jevn med litt maisenna. Server på en seng av rotgrønnsaker, beter og potetmos, med tyttebær og litt sjysaus. Vel bekomme!
29/09/2017
Taco med laks, mango og avokadosalat
Elisabeth fisk, laks hovedrett 0 Comments
Taco er fredagsmat her i huset, og denne retten kan jo varieres på mange måter. Vi har vært veldig tradisjonelle med Taco og alltid brukt kjøttdeig, eller kyllingkjøttdeig. Men denne gangen ville kokken prøve laks i Tacoen, så da ble det det, og det falt i smak. Enkelt og godt, og avokado og mango passer nydelig sammen med laks, og det er jo tilbehør til vanlig Taco, så da ble alle fornøyde. Kjente smaker, sammen med nye kombinasjoner! God helg.
Dette trenger dere:
4 ferske laksefileter
1/2 rødløk
6 cherrytomater
1/2 agurk
1 mango
2 avokado
1 smakspaprika
1/2 isbergsalat
Tacosaus
Tacolomper
Rømme
Slik gjør dere:
Lag en deilig salat av alle grønnsakene
Del fisken i fine biter og stek i olje, krydre med salt og pepper
Varm lomper etter anvisning på pakken
Lag herlige Taco-wraps med fyll og ha på rømme og tacosaus.
God fredag!
Foto: Svein Raste
21/09/2017
Enkel fiskesuppe med laks og scampi ala Koldjomfrua
Elisabeth fisk, scampi, suppe hovedrett 0 Comments
Kjærestekokken står for det meste av middagene her i huset, men så liker jo jomfrua hans å kokkelere litt hun og, hun hjelper jo til, men det er gøy å prøve litt på egenhånd – og kanskje imponere kokken litt i hverdagen? Denne fiskesuppa er enkel, den er lagd med fiskebuljong, så den kan dere fint få til alle sammen. Og den smaker til terningkast fem, sammenlignet med en skikkelig hjemmelaget restaurant-fiskesuppe kokt på fiskebein, blåskjell osv. Så det er jo ikke så verst i grunn å få 5 i karakter fra kokken sjøl. Den var nok sjalottlauken som gjorde susen!Denne suppa kan lages gluten-og melkefri.
Dette trenger dere:
4 laksefileter rå
1 pakke kokte scampi
1 sjalottløk
2 hvitløk
1/2 chili
2 gulrøtter
1 smakspaprika
1/2 sellerirot
1 ts søt chilipulver
2 fiskebuljongterninger
1 grønnsaksbuljong
1 dl hvitvin
1 ss maisennamel
soyamatfløte/matfløte
olivenolje
frisk gressløk/persille
Slik gjør dere:
Finhakk hvitløk, chili, sjalottløk, hakk gulrot i fine staver, skjær paprika i strimler, og skjær selleri i terninger. Fres dette i olje i en stor gryte i noen minutter. Tilsett søt chilipulver og la de fres med litt, hell på ca. 1 1/2 liter vann og ha i buljong, la dette løses opp og la grønnsakene koke i kraften ca. 15-20 minutter. Tilsett hvitvin.
Jevn så kraften med maisenna rørt ut i en kopp vann. La suppa koke noen minutter, smak til med salt og pepper, og spe med fløte. Ha over fersk gressløk, finhakket. Ha i fisken delt opp i terninger, og la denne trekke i ca. 5 min. Ha i Scampi helt til slutt, og kok opp suppa så den er god og varm, før servering. Pynt med kruspersille, og server med rundstykker eller brød, og eventuelt en rømmeklatt på toppen!
Mat som varmer nå som høsten er her…
Vel bekomme!
17/09/2017
Multeiskake
Elisabeth bakst, bær, multer Uncategorized 0 Comments
Ingenting er som multer, i hvert fall ikke dem du plukker selv. Så etter mange timer i myr og skog, var det ekstra artig å prøve å lage en kake med skogens gull. Vi skulle ha selskap, og da er det gøy å diske opp med en overraskelse til dessert. Denne ble laget gulten-og melkefri, men det er valgfritt. En nydelig dessertkake, for dem som liker skogens eksklusive bær. Det gjør definitivt vi!
Dette trenger dere:
Kakebunn
- 3 dl hasselnøtter/mandler
- 2 dl kokosblomstsukker (evt. rårørsukker)
- 5 eggehviter
Iskrem
- 5 stk gelatinplater
- 3 dl kremfløte/soyakremfløte
- 5 øko eggeplommer
- 2 dl kokosblomstsukker (evt.rårørsukker)
- 2.5 dl multer
Toppingen
Slik gjør dere:
- Forvarm stekeovnen til 180gC.
- Kle en kakeform (24cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Mal nøttene på en kvern eller finhakk dem i en foodprosessor. Stivpisk eggehvitene. Rør malte nøtter og kokosblomstsukker forsiktig inn i eggehviten. Ha det i formen og stek på nederste rille i ca.40minutter. Avkjøl kaken.
- Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5minutter. Hell av vannet. Kok opp 0,5dl vann og løs en etter en av gelatinplate opp i denne halve desiliteren.
- Pisk kremfløten til krem og sett den kaldt. Pisk eggeplommer og kokosblomstsukker til løs eggedosis. Kokosblomstsukkeret gir ikke den samme eggedosis-konsistensen som rårørsukker gir, men det går fint. Vend inn den piskede kremen og multer. Spes så forsiktig med den oppløste gelatinen, mens du rører forsiktig så den fordeler seg jevnt i iskremen. Ha så kremen utover den avkjølte kakebunnen, kle kakeformen med et lokk som tåler frysing eller med plast og sett den i fryseren. La kaken fryse i 4 timer, eller natten over.
- Kjør multene til toppingen sammen med kokosblomstsukkeret med en stavmikser til en jevn purè, eller rør multene bare sammen til et rørt syltetøy. Purèen eller syltetøyet pynter du kaken med rett før servering.
- Ta opp kaken i god tid før servering, da den må bli litt myk før den skal spises.
Nyt!!!
17/09/2017
Gravlaks med konjakk
Elisabeth fisk, forrett forrett 0 Comments
Å grave en laks selv er faktisk ganske enkelt. Du kan bruke laks eller ørret, fersk fisk så klart, og har du fisket den selv, er det jo ekstra moro. Det tar ca. 3 dager, og denne retten er super til koldtbordet, til en forrett eller til julematen. Vi lagde denne til et selskap – til vår innflyttingsfest med gode venner, hvor vi feiret at vi er blitt samboere. Det ble et koselig lag!
Dette tenger dere:
700 g Frøya laks
1 1/2 ss sukker
1 1/2 ss salt
1/2 ts sort pepper
Hakket fersk dill
1/2 ts konjakk
Slik gjør dere:
Ha laksefiletene i en form
Strø salt og sukker over
Krydre med pepper og dill
Drypp over konjakk (du kan også bruke akevitt)
La stå 3-4 dager i kjøleskapet tildekket med folie
Snu filetene rundt hver dag
Server med flatbrød, poteter og annet godt tilbehør.
Vel bekomme!
05/09/2017
Krabbesalat med dill og gressløk på toast
Elisabeth krabbe, skalldyr forrett, Uncategorized 0 Comments
Skalldyr er vår store favoritt, og det er så mye godt man kan lage av disse fine råvarene. Det gjelder å prøve litt nytt innimellom, og denne helgen fant vi en ny oppskrift vi ville prøve. Med gressløk fra terrassekassen og smak av deilig, søte epler. Og dill – riktignok kjøpt i butikken, men for en urt til skalldyr! Den gjør susen. Og så er det jo koselig da, å sette seg ut på terrassen, ta et glass hvitvin og nyte strålene fra den nå litt svakere høstsola, med hjemmelaget krabbesalat på toast på tallerkenen.
Dette trenger dere:
2 krabbeskjell med innhold
1 pakke lett majones
1/2 eple
1/2 agurk
1/4 rødløk
dill
gressløk
salt og pepper, 2 dråper tabasco
litt presset sitron
noen reker til pynt
2 skiver brød
olivenolje
Slik gjør dere:
Finhakk agurk, løk, eple, dill, gressløk og bland inn i majonesen. Tilsett presset sitron (ca. 1/4), noen dråper tabasco, og bland inn kjøttet fra krabbeskjellene. Krydre og smak til med salt og pepper.
Ha olivenolje i en panne, og rist brødskiver/loff slik at disse blir sprø og litt stekt.
Pynt tallerkenen med krabbesalat på toast, eller krabbesalat oppi et krabbeskjell, med noen reker, pynt med eplebåter og dill. Server med et iskaldt glass hvitvin.
Vel bekomme!
08/10/2017
Ut på tur – aldri sur
Elisabeth forrett, Tips / ting, Uncategorized, Ut på tur 0 Comments
Vi har hatt noen flotte dager på hytta på Vegglifjell i høstferien. Med solskinn, glassklar høstluft, oransje og gule høstfarger, rødmende myrer og rødmusset lyng.
Da jeg traff kjærestekokken, var jeg ikke spesielt fjellvant, og hadde vel aldri laget mat utendørs med primus. Mine turer i skog og mark hadde vært begrenset til matpakke, eller en vaffel på en fjellstue eller kafé i marka. Så det å få være med Brimi nummer to på tur, var helt klart uvant, men også veldig spennende. Denne gang har jeg til og med laget mat på primus, nesten helt selv.
Mat tilberedt og servert utendørs, etter å ha brukt kroppen og opparbeidet en sultfølelse, er en herlig opplevelse. Maten smaker virkelig utendørs. Og rettene trenger ikke å være så avanserte. Litt planlegging og forberedelser gjør susen. Også er det viktig å ha riktig utstyr i sekken, noe som kjærestekokken og fjellmannen min har full kontroll på.
Tips til turmat:
Kok noen egg, og ha med i sekken, sammen med litt flatbrød, spekemat, røykelaks o.l – dette er helt topp mat på tur. Masse sunne proteiner.
På primusen kan dere tilberede alt mulig: noen lammeburgere med litt chips, ta med evt. rester fra middagen – poteter, kjøtt, grønnsaker, og vipps så har dere en pytt i panne. Litt kaldt kjøtt som blir til overs fra en steik, filet eller lignende, smaker herlig på flatbrød med litt ripsgele og tyttebær – f.eks. roastbeef av elg, reinsdyrfilet o.l. Finnbiff er god turmat; alt dere trenger er finnbiff, smør til steking, salt og pepper og litt matfløte. Egg kan fint stekes i panna over primusen. Grillpølser på bål er alltid godt.
Også går det an å ha en øl i sekken, termos med tevann, og kanskje en liten Jæger.
Utstyrsliste: Primus, kniv, stekepanne, stekespade, Tallerkner – gjerne i tre, smør, salt, pepper, sitteunderlag, fyrstikker, papir, plastposer. Evt. vedkubber, hvis dere skal tenne bål. Grillpinner er også kjekt å ha.
Her kommer et lite bilde-resyme fra våre turer i fjellet i høstferien.
Tur til Svartløkfjell
Tur til Sunntjønn
Tur til toppen av Svartli
Turer i skog og mark, opp på en fjelltopp, ned i en dal, ved en elv, til et tjern – det er naturmedisin i ren form – og det er uten tvil bra for parforholdet. Tid til hverandre, tilstedeværelse, sansing og frisk luft. Meditasjon.